Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testy na školách v Plzeňském kraji odhalily jen minimum pozitivních žáků

Testování žáků v Plzeňském kraji zatím odhalilo velmi málo dětí nakažených koronavirem, kraj se ale připravuje na nástup nové varianty omikron. Jednal o tom se starosty všech obcí s rozšířenou působností. Obce by podle kraje měly přesvědčovat praktické lékaře pro děti a dorost, aby se zapojili do očkování.

Podle ředitele krajské hygienické stanice (KHS) Michala Bartoše je teď kraj v roli premianta ČR a situace je dobrá. „Ale hrozba varianty omikron je veliká. Stačí jen 15 sekund kontaktu s infikovanou osobou a může dojít k nakažení," řekl starostům.

„Zatím není ve školách prokázán velký výskyt pozitivních testů, ale záchyty jsou," podotkla náměstkyně hejtmanky pro školství Radka Trylčová (ODS). Podle mluvčí kraje Evy Mertlové je zatím ve 43 krajských středních školách počet případů nízký, v pondělí to bylo z 22.000 žáků a 2840 zaměstnanců 37 žáků a šest pracovníků, dnes 37 žáků a dva zaměstnanci pozitivní. „Žádná ohniska ani masivní karantény nemáme. Co se týká omikronu, zatím stále evidujeme pouze komunitní šíření a žádná ohniska," uvedla.

Pokud nebudou školy schopné kvůli vysoké nemocnosti zajistit výuku, jsou podle vedoucí krajského odboru školství Jaroslavy Havlíčkové dvě možnosti uzavření školy. „A to krajskou hygienou na 12 dnů, což bude v případě ohniska nákazy nebo když se budou zvyšovat pozitivity. Další možností je podat žádost o jinou organizaci školního roku ministerstvu, což už se v minulosti řešilo," řekla.

Přesná data krajská hygiena nemá

Bartoš řekl, že KHS se teď k přesným a komplexním datům o situaci s nákazou ve školách těžko dostává, protože je předávají samy školy přes webovou aplikaci do centrálního dispečinku Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). „Z náznaků to zatím nevypadá úplně tragicky. Data potřebujeme znát do konce týdne, abychom mohli případně reagovat," upozornil. Testů pro školy v regionu je zatím dost, ale otázkou je podle něj to, co se stane po zahájení testování všech zaměstnanců od 17. ledna.

Podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Petry Langové má nová forma zadávání dat školami urychlit epidemická šetření i PCR testy. Komplexní informace má teď jen ÚZIS. „Pro nás je ale teď velmi složitá cesta je získat. Doufám, že nám je také poskytnou. Jsou určitě důležitá, abychom věděli, jaká je infekčnost v zařízení a jestli nemocnost stoupá," uvedla.

Druhá největší základní škola v Plzni, 1. ZŠ s více než tisícovkou žáků, měla po dnešním antigenním testování osm potenciálně pozitivních žáků. V pondělí to byli dva, u nichž ale PCR testy pozitivitu nepotvrdily. Ze 120 učitelů a nepedagogických pracovníků byl pozitivní zatím jeden. Výsledky PCR testů u obou pozitivních dětí z pondělka měla škola hned druhý den.

„Záleží, do jakého testovacího centra jdou a je také možné, že rodiče nečekali na SMS z hygieny a zařídili si to sami, což může být rychlejší," vysvětlil ředitel Radek Dolenský. Dnešní testování bylo náročnější než v pondělí. „Když mělo dítě pozitivní test, tak ostatní jsou zatím ve třídě, ale musí mít respirátory nebo roušky, dokud se neprokáže, jestli je opravdu pozitivní, nebo ne," řekl Dolenský. Je to spojené s řadou opatření. Třídy musí na oběd ve vyhrazený čas anebo jíst odděleně, nesmí se míchat při tělocviku a podobně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky testování žáků, koronavirus, antigenní testy, základní školy, zaměstnanci škol, Plzeň, pozitivní žáci, hygiena, plzeňské školy, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, PCR Test, Radka Trylčová, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy na školách v Plzeňském kraji odhalily jen minimum pozitivních žáků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.