Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sadaři věří, že teplé lednové dny dlouho nevydrží a že nepřijde extrémní ochlazení

Pěstitele v Plzeňském kraji zatím netrápí mimořádně teplé dny, které v regionu trvají zhruba týden. Doufají však, že nepotrvají dlouho. Už ve čtvrtek se má začít ochlazovat. Pokud by lednové teplo trvalo tři čtyři týdny, byl by to pro sadaře problém, protože stromy už by začaly pučet. Špatný by také byl rychlý přechod do velkých mrazů. Sadaři teď provádějí zimní prořezávky stromů, které potrvají několik týdnů.

„Dobré to není, ale myslím, že v takto krátké době a pokud pak nenastanou nějaké extrémní mrazy, by to neměl být problém. Spíše jsou tam druhotné věci - jak to bude s přezimujícími škůdci, kteří začínají být hned po oteplení aktivní. Pokud to nebude trvat měsíc, tak by se nás to nemělo nějak fatálně dotknout," odhaduje Richard Schwarz, spolumajitel čtyřicetihektarových sadů z Vranova na Rokycansku.

Dále poznamenal, že by bylo lepší, kdyby měli v sadech půl metru sněhu a osm stupňů pod nulou. „Ale už jsme si zvykli, že to dlouhá léta není. Jde o to, aby teplo netrvalo dál a aby se to 'neprobudilo'," řekl. Pro stromy je důležité, aby byly ve vegetačním klidu co nejdéle, aby až přijdou jarní mrazíky, měly ještě zavřené pupeny a "přežily". Jinak by jim ublížil každý minimální mrazík, dodal.

Sadaři už od konce prosince hlavně prořezávají větve. „Ideální by bylo dělat to ještě trochu déle, ale to bychom nezvládli. Řežeme, dá se říci, až do sklizně, protože máme 40 tisíc stromů na ploše 80 fotbalových hřišť. Každý strom se střihá dvakrát - v zimě a v létě," popsal Schwarz. Chemická ochrana nastupuje podle počasí běžně od konce března, ale každý rok je to jinak.

Počasí zatím netrápí ani farmáře

Podle předsedy krajské agrární komory Jaroslava Šímy nepůsobí zatím teplé lednové počasí problémy ani farmářům, ale nesmí ho rychle vystřídat velké mrazy. Nepříjemné by také byly plísně, které by se mohly vytvořit, pokud by bylo delší teplo a následně by pole přikryl vlhký sníh. Pro zemědělské plodiny by bylo lepší, kdyby byly déle přikryté sněhem a zůstaly jednotky stupňů pod nulou. „Teploty na přelomu loňského a letošního roku kolem plus jedenácti dvanácti stupňů jsou hodně zvláštní," uvedl. Pokud je dobré počasí, začíná setí jařin nejdříve ve druhé polovině března, ale například loni to bylo až v dubnu. První práce, tedy přihnojování půdy, lze čekat koncem února.

„Současné mimořádné oteplení prozatím žádný problém nepředstavuje, jelikož trvá krátce. Komplikace by se mohly dostavit až v případě, že by takto vysoké teploty trvaly přibližně 14 dní," podotkl Petr Ptáček, ředitel Habánských sklepů ze skupiny Bohemia Sekt Starý Plzenec.

Teplotní rekordy meteorologové v Česku zaznamenali tři dny po sobě. Nejvyšší hodnoty přesáhly i 15 stupňů Celsia. Nezvykle teplé počasí na začátek roku potrvá do středy, kdy se začne ochlazovat. Dnes a v úterý se teploty vyšplhají ještě nad deset stupňů, často bude pršet. Ve druhé půlce týdne už budou noční teploty klesat pod nulu, odpolední zůstanou pod pěti stupni a sněžit bude nejen na horách, ale i v nižších polohách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sadaři, počasí, zemědělci, zima, leden, farmáři, pěstitelé, úroda, Plzeňský, sad, strom, teplo, Plzeňský kraj, Richard Schwarz, Jaroslav Šíma, Petr Ptáček, Agrární komora České republiky, Česko, okres Rokycany

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Sadaři věří, že teplé lednové dny dlouho nevydrží a že nepřijde extrémní ochlazení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.