Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přes oblevu a déšť se v západočeské části Šumavy dá stále lyžovat

Přes současnou oblevu a občasné dešťové přeháňky je v Plzeňském kraji stále možné na Šumavě lyžovat. V provozu je několik sjezdovek a zimních areálů, vyjet lidé mohou i do běžeckých stop, které se ale kvůli nedostatku sněhu upravovaly naposledy o Vánocích. Málo sněhu je zejména v Českém lese.

V západočeské části Šumavy se lyžuje v zimních areálech v Železné Rudě a na Špičáku. Podle železnorudského infocentra jsou v provozu areály Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Alpalouka, Weissova louka a Samoty. V provozu je původní lanovka na Pancíř, která dnes slaví půlstoletí provozu. Sjezdovky fungují také například v Kašperských Horách či v Nýrsku.

V největším areálu Ski&Bike Špičák se i přes středeční oteplení a déšť zatím lyžuje na všech dosud otevřených sjezdovkách - červené sjezdovce Slalomové, modré Turistické s přejezdem na červenou trať U Zalomeného, dále na modré Spodní Šanci, kde je ve středu, v pátek a sobotu od 18:30 večerní lyžování. Pod hotelem Sirotek jsou k dispozici modré sjezdovky pro děti a začátečníky a pohyblivý koberec poblíž nástupu na lanovku u chaty Hanička.

„Počasí ale lyžařům stále moc nepřeje, včera (ve středu) pršelo skoro celý den, dnes ráno sice přestalo, ale ochladit by se mělo až v novém roce 2022, takže ani do tohoto víkendu nelze počítat se zlepšením. Na sjezdovkách, kde se lyžuje, máme pořád okolo 50 centimetrů technického sněhu, který přeci jenom lépe drží konzistenci i v teplotách nad nulou. Ale samozřejmě je těžký a mokrý, takže s tím musí lyžaři počítat," řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Kvůli koronavirovým omezením byl zrušen předsilvestrovský a silvestrovský program v areálu.

Vrásky jim přidělávají skialpinisté

Starosti vedle počasí přidělávají vlekařům na Špičáku skialpinisté, kteří tu podle Kasíka každý rok hazardují s vlastním životem, když sjíždí sjezdovky potmě v době, kdy se upravují. „Rolby se na prudkých svazích přivazují ocelovým lanem, které člověk při rychlé jízdě na lyžích, byť s čelovkou, prostě nemá šanci zaregistrovat. Prosíme je o to každý rok. Upozorňujeme je, že takový střet může být pro ně fatální, ale je to marné," dodal Kasík.

Běžkaři mají o něco horší podmínky. V okolí Železné Rudy nebo Modravy není aktuálně dost sněhu na nové projetí stop. Na Modravě je dnes podle tamního infocentra 13 centimetrů sněhu, trasy byly upraveny v neděli, ale směrem k Javoří pile jsou již po oblevě místa beze sněhu. Na Březník je sněhová vrstva souvislá, ale i tam pršelo a kvalita stop je zhoršená. Na Železnorudsku leží podle polohy od pěti do 20 centimetrů sněhu. Většina stop byla upravena v sobotu a na jejich kvalitě se podepsal déšť a oteplení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyžování, skiareály, Šumava, Špičák, Modrava, Český les, Železná Ruda, sport, sjezdovka, Vánoce, Plzeňský kraj, Belveder, Nad nádražím

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Přes oblevu a déšť se v západočeské části Šumavy dá stále lyžovat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.