Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

U nechvalně proslulého podchodu před nádražím vznikly nové kontejnery na použité injekční stříkačky

V temných zákoutích města není neobvyklé, že na zemi zahlédnete použitou jehlu. Situaci by ale mohly změnit nové nádoby, kam se vejde až 150 stříkaček. Pilotní projekt připravila Plzeň spolu s organizací Point 14. Pokud se kontejnery osvědčí, mohly by se objevit v dalších částech města.

Nový kontejner pro použité stříkačky je na území centrálního městského obvodu nedaleko autobusového nádraží. Autoři projektu doufají, že se jim povede zabránit tomu, aby použité injekční jehly a stříkačky nezůstávaly ležet na ulici, v parcích nebo aby končily v běžných odpadkových koších.

„Na území města se ročně nalezne v průměru přes tři tisíce pohozených stříkaček. Tímto projektem chceme jejich počet redukovat. Proškolený personál se o sběr a následnou likvidaci infekčního materiálu postará,“ upřesnil Karel Nyerges, ředitel zapsaného ústavu Point 14.

Do jednoho kontejneru se vejde 150 stříkaček. Vyprazdňovat je budou podle potřeby pracovníci Terénního programu Point 14, kteří zajistí bezpečnou a odbornou likvidaci infekčního materiálu z těchto nádob.

Kontejnery jsou určené především pro uživatele drog. Mohou posloužit i těm, kteří používají injekční materiál ze zdravotních nebo jiných důvodů. „Realizací tohoto pilotního projektu usilujeme o bezpečnější prostředí pro děti i pro všechny další občany a návštěvníky města Plzně,“ uvedla Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Co dělat při nálezu stříkačky?

Plzeňští uživatelé drog jsou do značné míry nakažení krví přenosnými chorobami, zejména pak Hepatitidou C. Odhozená stříkačka tak představuje velké riziko a rozhodně by lidé měli být při jejím nálezu opatrní. Riziko přenosu je sice malé, ale přesto tu je

„Občané sami by nalezený infekční materiál sbírat neměli, pracovníci organizací jsou v tomto směru proškolení a sběr je pro ně bezpečný. Vhodné je nález nahlásit na některý z terénních programů, který v Plzni působí, či na Městskou policii Plzeň společně s co nejpřesnějším popisem místa nálezu,“ doporučuje Nyerges

Pokud budete chtít sběr provést osobně, je důležité dodržovat tato pravidla:

  1. Nedotýkejte se přímo injekční stříkačky, pro sběr využijte jako ochranu ruky např. papírový kapesník.
  2. Při sběru se nedotýkejte jehly, natož pak jejího hrotu, pozor na případné ostré hrany zlomené stříkačky, nejlépe uchopte stříkačku za střed plastového pístu.
  3. Pokud možno vložte stříkačku do plastové lahve či do nápojové plechovky (vždy hrotem dolů) a sešlápněte je. Následně vhoďte do popelnice se směsným odpadem. Pokud není po ruce ani v okolí lahev či plechovka, je možné vhodit stříkačku do popelnice přímo. Vzniká tak ale riziko poranění těch, kteří s odpadem dále pracují.
  4. Vždy raději volte možnost zavolat odborníky, jsou vybaveni přenosnými kontejnery na infekční odpad, hygienickými rukavicemi a dezinfekčními přípravky, navíc naplněné kontejnery odvážejí do spalovny pro jejich bezpečnou likvidaci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto POINT 14, z.ú.

Štítky injekční stříkačky, jehla, drogy, Plzeň, podchod, autobusové nádraží, odpad, kontejner, nebezpečný odpad, Point 14, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U nechvalně proslulého podchodu před nádražím vznikly nové kontejnery na použité injekční stříkačky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.