Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co si přát v Plzni pod stromeček? Levnější teplo na příští rok

PR článek

Společným přáním obyvatel Plzně k Vánocům kromě štěstí, zdraví a hojnosti bude i ušetřit na účtu za vytápění. Bohužel Plzeňská teplárenská po několika letech zdraží cenu tepla, což se dotkne mnoha z nás. Netřeba ale věšet hlavu, chytrý Ježíšek by si mohl s lecčíms poradit. Vyhnout se dlouhodobě rostoucím cenám tepla by šlo tím, že si pod stromek nadělíte ať v rodinném době nebo paneláku šetrný zdroj tepla, který pošetří váš rodinný rozpočet.

Cena za teplo v Plzni od ledna příštího roku vzroste o 9,7 procenta. Pro běžnou domácnost s bytem o velikosti 65 metrů čtverečních to znamená zaplatit měsíčně o 110 korun navíc za vytápění a ohřev teplé vody, pokud je klient napojen na Plzeňskou teplárenskou. Třiatřicet přítomných zastupitelů Plzně se dnes vyslovilo pro zdražení tepla. Definitivně o tom rozhodně v prosinci valná hromada společnosti Plzeňská teplárenská.

Soběstačnost vytápění a návratnost investice

Energetická krize s ohlášeným zdražením cen za vytápění vyvolává potřebu přemýšlet o způsobu získávání tepla pro vaše obydlí. Řešení se nabízí v podobě přechodu na vlastní soběstačný zdroj tepla, ať již tepelná čerpadla pro rodinné a bytové domy, nebo o způsobu kombinace vytápění s fotovoltaikou.

Jaké jsou překážky? Takové, které lze s chytrou výpomocí zdolat. Jde především o úvodní finanční investici do nové technologie. Soustava tepelných čerpadel pro rodinný dům nebo fotovoltaika může sice na začátku zatížit rozpočet vašeho bytového společenství o statisíce korun, ale s předpokládanou návratností investice maximálně do sedmi let, kterou úsporná čerpadla garantují, jde o rozumný a odůvodnitelný vstup pro všechny obyvatele bytového domu.

Navíc stát opět oživil program Nová zelená úsporám, kde dosáhnete na finanční injekci pro vaší investice do tepelného čerpadla. Konkrétní výše podpory se např. u bytových domů pohybuje mezi 18 000 – 30 000 korunami na bytovou jednotku v závislosti na typu instalovaného čerpadla.

U rodinných domů je podpora o něco vyšší. U často využívané varianty tepelného čerpadla vzduch – vzduch je to 50.000 Kč na dům, u varianty tepelného čerpadla s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody činí státní subvence dokonce 100 000 Kč. Vlastníci rodinných a bytových domů díky tomuto programu nejen šetří budoucí výdaje za ohřev vody a energie, ale navíc nemají ani takové prvotní náklady a zhodnocují nemovitost.

Přechod na alternativní zdroj vám ušetří až 70 procent nákladů na vytápění

Například tepelné čerpadlo vzduch-voda je nejrozšířenějším a nejčastěji instalovaným tepelným čerpadlem v České republice. Důvodem je snadná montáž, technické parametry a zaručená úspora energie, která vám ušetří finance. S tepelným čerpadlem uspoříte až 70 procent nákladů na vytápění. Navíc v případě výměny starého kotle za nový dosáhnete i na státní podporu znovu otevřeného programu Nová zelená úsporám, kdy dosáhnete na podporu až 100 000 korun za obytnou jednotku.

Matematika je v případě tepelného čerpadla jednoduchá. Při spotřebě čerpadla pouhé 1/3 za elektrickou energii na pohon jednotky, a využití celých 2/3 na vzduch, jde téměř o bezplatný zdroj tepla pro domácnost.

Tepelné čerpadlo představuje standardní zdroj tepla, který je bezemisní, ekologický a velmi úsporný

Provoz tepelného čerpadla je bezúdržbový, standardem je záruka sedm let. Jako vhodné řešení se jeví jeho využití nejen na rodinných a bytových domech, ale i na chatách a rekreačních objektech.

Plzeňsko je navíc známé svojí technologickou vyspělostí a jsou zde firmy, které dokážou pomoci s přechodem na moderní vytápění. V segmentu bytových domů má mnoho zkušeností společnost AC Heating, kam můžete buď zaslat nezávaznou poptávku nebo přímo navštívit specialisty na tepelná čerpadla v show roomu AC Heating v Letkově u Plzně.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky tepelná čerpadla, cena tepla, vytápění, AC Heating, teplo, Plzeň, topení, tepelné čerpadlo, Plzeňská teplárenská, Vánoce, Česko, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si přát v Plzni pod stromeček? Levnější teplo na příští rok  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.