Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtyřnozí parťáci psovodů městské policie mají nárok na doživotní rentu

Služební psi jsou nepostradatelnými pomocníky strážníků, kterým se rychle dostanou pod kůži. Není divu, že pak zasloužený důchod stráví v teple domova právě u svých lidských kolegů. Aby se o ně mohli náležitě postarat, schválilo plzeňské zastupitelstvo takzvanou psí rentu, tedy měsíční příspěvek na zajištění veterinární péče a potřebné výživy. Důstojné dožití si nyní užívají například pes Vir a psí veterán Dar.

Kariéra služebního psa Vira začala u městské policie v červenci roku 2014. Se svým lidským kolegou Zdeňkem podnikali pravidelné obchůzky v odlehlých příměstských částech zahrádkářských a chatových oblastí. Psovoda spolu s jeho čtyřnohým parťákem bylo možné vídat také při kontrolách parků v centru města či při asistencích dohledu na fotbalových a hokejových utkání.  

„Vir má za sebou celou řadu ukázek na různých akcích pro veřejnost a školskou mládež. Ve službě v terénu byl pokaždé podporou i ostatním hlídkám. Dokázal si vydobýt respekt, s lehkostí zvládl usměrnit rozvášněnost osob narušujících veřejný pořádek. Vlkošedý německý ovčák, který pochází z chovné stanice Aites Bohemia, již s ohledem na svůj věk a zdravotní stav nemůže plnit své služební povinnosti. Potěšením pro něj však může být odměna za služby městu,“ říká mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.


Služební pes Vir se svým budoucím následovníkem a psovodem Zdeňkem

Onou odměnou je takzvaná psí renta pro vysloužilé služební psy. Návrhem se zabývalo dokonce plzeňské zastupitelstvo, které nápad posvětilo. Až do konce svého života bude majitel psa dostávat 1500 korun z provozního rozpočtu městské policie na výživu a veterinární péči. Stejná odměna bude přináležet již vysloužilému psímu veteránovi Darovi. Ten v aktivní službě působil bezmála sedm let. Do psího důchodu odešel v únoru letošního roku.

„Dar společně s jeho pánem byli jedni z těch, kteří zajišťovali bezpečnostní dohled v objektu karanténního místa v areálu bývalých kasáren na Borských polích, kde město z rozhodnutí státu zřídilo karanténní objekt a stanové centrum pro osoby bez domova. Dále například v domě v Sedláčkově ulici označil místo ve sklepě, kde se ukrývaly osoby bez domova. Dar i Vir pocházejí ze stejné chovné stanice,“ dodala závěrem mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky služební pes, policie, městská policie, renta, Plzeň, psovod, pes, obecní policie, domov, starobní důchod, výživa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřnozí parťáci psovodů městské policie mají nárok na doživotní rentu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.