Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ani zrušení kulturního programu nezachránilo plzeňské trhy, stánky se uzavřou od pátečního večera

, aktualizováno 25. listopadu 2021, 18:10

Ani ne týden si mohli Plzeňané vychutnávat atmosféru vánočních trhů na náměstí Republiky. Dnes vláda v demisi kvůli zrychlování epidemie koronaviru vyhlásila v Česku opět nouzový stav. Platit bude 30 dní od dnešní půlnoci. Od pátečního večera je pak zakázáno pořádání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Už v loňském roce se museli pořadatelé smířit s řadou omezení. Chyběl například kulturní doprovodný program a lidé si nemohli jeden čas dát ani svařák.

Ve čtvrtek vláda vyhlásila nouzový stav a představila nová zpřísňující opatření. Kabinet Andreje Babiše v demisi rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Vláda také zakázala popíjení alkoholu na veřejnosti. Sportovních a kulturních akcí se bude moci účastnit maximálně tisíc lidí, maximální počet účastníků společenských akcí, schůzí a oslav bude stanoven na 100 lidí. Opatření budou platná od páteční šesté hodiny večerní.

Ještě během dne se pořadatelé plzeňský trhů rozhodli zrušit veškerý kulturní program. Po dobu Adventních trhů s platností od dnešního dne rušíme veškerá živá hudební vystoupení. Věříme, že tímto opatřením přispějeme k zamezení shromažďování většího množství lidí na jednom místě a tím i větší bezpečnosti návštěvníků trhů," doufal provozovatel trhů Jaroslav Strohschneider, ještě před tiskovou konferencí vlády, kde opatření o zrušení trhů zazněla.

FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021

Úterý, 23. listopadu 2021, 19:40

FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021
FOTOGALERIE: Vánoční trhy 2021

Adventní program ruší také státní památky v Plzeňském kraji. Pokud to situace s koronavirem dovolí, otevřeny zůstanou jen interiéry svátečně vyzdobeného selského dvora U Matoušů v Plzni, který má celoroční provoz, a nazdobený dvůr hradu Švihov na Klatovsku. Kromě adventních prohlídek zámeckých a hradních interiérů památkáři zrušili také venkovní akce, například oblíbené mikulášské nadílky na hradě Rabí na Klatovsku. Památky prozatím nezrušily akce, které organizuje jiný pořadatel než Národní památkový ústav.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Plzeň, trhy, Adventní trhy, vánoční trhy, opatření, covid, koronavirus, kultura, vláda, pandemie covidu-19, Česko, Náměstí republiky, Andrej Babiš, okres Klatovy, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani zrušení kulturního programu nezachránilo plzeňské trhy, stánky se uzavřou od pátečního večera  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.