Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice v Plzeňském kraji mají zatím dostatečnou kapacitu pro covidové pacienty

Laboratoře napříč krajem odhalí každý den stovky případů nákazy koronavirem. Nemocnice posílily intenzivní péče a zatím mají dostatečné kapacity. Nejvíce pacientů očekávají v polovině prosince. Podle odhadů by zatížení nemocnic mělo odpovídat dvoutřetinové zátěži z jarní vlny. Hejtmanka Ilona Mauritzová dnes na jednání krajského krizového štábu uvedla, že situace v kraji nevyžaduje řešení v podobě nouzového stavu, apeluje však na obce, aby omezily předvánoční akce pro veřejnost.

My nyní potřebujeme, aby občané dodržovali stávající opatření a předpisy, chránili se před nákazou a nechali se očkovat,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) s tím, že bude také apelovat na starosty obcí s rozšířenou působností, aby pokud možno omezili v předvánočním čase pořádání velkých hromadných akcí.

Podle údajů krajské hygienické stanice v Plzni (HKS) došlo v mezitýdenním srovnání k nárůstu nakažených o 16,2 procent, celkem se jednalo o 5 404 případů. Nejvíce nemocných je v dětských věkových skupinách do 14 let a od 15 do 19 let a poté ve věkové skupině od 55 do 64 let.

V úterý potvrdily testy v kraji nákazu u 1204 lidí. Hygienici aktuálně uvádějí 12 259 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (4789), následuje jižní Plzeňsko (1664), Klatovsko (1531), severní Plzeňsko (1518), Rokycansko (1082) Domažlicko (991) a Tachovsko (684).

K dnešnímu dni je v Plzeňském kraji hospitalizováno 260 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 53 jich je na intenzivní péči a 22 na umělé plicní ventilaci,“ vyčíslil koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš.

Ve všech nemocnicích vznikla oddělení pro covidové pacienty. Největší je ve FN Plzeň, kde nyní leží 140 lidí s covidem, z toho 30 je na intenzivní péči. Převažují neočkovaní pacienti. Kapacity nemocnic jsou podle Beneše v tuto chvíli dostačující a jsou připraveny i pro případný další nárůst případů. Dvě nemocnice už využily nabízenou pomoc Armády ČR, a to nemocnice v Sušici a v Domažlicích. Armáda také nabídla pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů, z nich je jeden k dispozici ve FN Plzeň.

V pondělí museli žáci základní a středních škol absolvovat plošné testování antigenními testy. Znovu se bude testovat 29. listopadu. „V uplynulém týdnu řešila KHS Plzeň 137 škol a školských zařízení, kde došlo k výskytu covid-19. V karanténě bylo celkem 4398 žáků a 47 pedagogů. Pozitivních žáků bylo 339. Uzavřeno žádné školské zařízení ze strany KHS ani zřizovatele nebylo,“ uvedla Helena Frintová z krajského úřadu.

Zřízení očkovacího místa v některém velkém nákupním centru vyjednává už i Plzeňský kraj

Také v Plzni by mohlo vzniknout speciální očkovací místo proti koronaviru v některém nákupním centru. Lidé by se tam mohli očkovat bez předchozí registrace. O jeho zřízení jedná od minulého týdne Plzeňský kraj. Fungovat by mohlo už od prosince. V...

Kraj zbuduje očkovací místo pro neregistrované

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 715 265 dávek vakcíny. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 341 617 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 35 916 osob. Průměrně je v Plzeňském kraji denně naočkováno 2500 až 3000 osob.

„V souvislosti s vládními opatřeními předpokládáme, že dojde k nárůstu zájmu o očkování, a proto ve spolupráci s EUC klinikou v Plzni vybudujeme nové očkovací místo pro neregistrované s denní kapacitou 500 osob. Naším cílem je, abychom odlehčili stávajícím očkovacím centrům od neregistrovaných občanů a těm naopak umožnili snazší dostupnost očkování,“ doplnila hejtmanka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPK

Štítky nouzový stav, koronavirus, COVID-19, hejtmanka, počet nakažených, nemocnice, hygiena, testy, očkování, Plzeň, Plzeňský kraj, pacient, Ilona Mauritzová, Krajská hygienická stanice, Jan Beneš, ODS, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Plzeňském kraji mají zatím dostatečnou kapacitu pro covidové pacienty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.