Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zřízení očkovacího místa v některém velkém nákupním centru vyjednává už i Plzeňský kraj

Také v Plzni by mohlo vzniknout speciální očkovací místo proti koronaviru v některém nákupním centru. Lidé by se tam mohli očkovat bez předchozí registrace. O jeho zřízení jedná od minulého týdne Plzeňský kraj. Fungovat by mohlo už od prosince. V řadě velkých českých měst se v nákupních centrech už běžně očkuje delší dobu. A v posledních dnech zájem o očkování na těchto místech trhá rekordy, lidé neváhají stát i čtyři hodiny ve frontě na podání vakcíny.

Hygienici aktuálně uvádějí 11 033 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Za víkend přibylo v regionu 949 případů. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (4299), následuje jižní Plzeňsko (1520), Klatovsko (1377), severní Plzeňsko (1299), Rokycansko (991), Domažlicko (912) a Tachovsko (635).

Vzhledem k nově platným opatřením, kdy se už například v restauracích či v kulturních zařízeních nemohou lidé prokazovat negativním testem, ale pouze dokladem o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19, očekává hejtmanství větší zájem o očkování, řekla dnes na mimořádném online jednání krajským zastupitelům hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

„Vyslyšela jsem podnět pana primátora Plzně, že by bylo dobré zabezpečit jedno místo, podobné jako má například Praha, kde se očkují neregistrovaní zájemci z celého regionu v nějakém nákupním centru. Jednáme s odborem bezpečnosti a odborem zdravotnictví, kde by toto místo v Plzni mohlo být," uvedla hejtmanka.

Plzeňský kraj má očkovací místa rozprostřená po regionu a jezdí i mobilní týmy. V září ale ukončilo hejtmanství provoz velkokapacitního očkovacího místa v Plzni. Nacházelo se totiž v objektu krajem zřizované střední školy. Prostory už ale hejtmanství uvolnilo a nebude se tam vracet. V kraji se bez registrace očkuje v pátek dopoledne a zájem lidí značně převyšuje jiné dny, kdy je třeba se k očkování v krajských centrech registrovat. Například minulý pátek se nechalo v kraji podle údajů ministerstva zdravotnictví naočkovat první dávkou 1784 lidí, ve zbývajících dnech týdne byl počet naočkovaných první dávkou v jednom dni od 136 do 964 lidí.

V kraji s přibližně 591 tisíci obyvateli dostalo alespoň první dávku očkování 354 274 lidí, tedy 59,9 procenta všech obyvatel a přibližně 68 procent obyvatel starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit. Kraj minulý týden znovu obeslal všech 501 obcí s nabídkou vyslání mobilního očkovacího týmu, pokud potřebují nechat naočkovat například seniory. Kraj má podle Mauritzové očkovaných 91 procent klientů v pobytových sociálních službách a má mezi kraji v Česku nejvyšší proočkovanost zdravotníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky očkování, nákupní centrum, očkování bez registrace, hejtmanka Ilona Mauritzová, Plzeňský, obchodní centrum, Plzeňský kraj, Plzeň, Ilona Mauritzová, ODS, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Klatovy, okres Rokycany, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřízení očkovacího místa v některém velkém nákupním centru vyjednává už i Plzeňský kraj  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.