Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mrazivé počasí může poškodit vodoměry, jejich zabezpečením majitelé objektů předejdou škodám

Zabezpečit v zimním období vodoměry doporučuje Vodárna Plzeň. Opatření mohou zabránit mnohatisícovým škodám. Nebezpečí hrozí zejména na chatách a chalupách bez celoročního provozu, kde majitelé dlouho nemusí zjistit, že jim nemovitost zaplavila voda.

„Právě nyní je nejvyšší čas zkontrolovat a zabezpečit vodoměr a postarat se, aby zařízení nepoškodil mráz. Vytékající voda totiž může značně poškodit nejen samotný vodoměr, ale majetek v celém objektu. Chránit vodoměr před poškozením je ze zákona povinností odběratele," vysvětluje mluvčí společnosti Vodárna Plzeň Dana Veselá.   

Jaká jsou jednoduchá opatření, která pomohou vodoměr ochránit?

„Tam, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách, je třeba dbát na to, aby prostor nemohl být zaplaven povrchovou vodou. Doporučujeme uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit. Pokud je rozvod opatřen uzávěrem před i za vodoměrem, necháme uzávěr za měřidlem otevřený a sestavu obalíme izolační vrstvou, třeba polystyrenem. Nevhodné jsou různé deky a další textilie," radí mluvčí Veselá. 

Vodoměry uvnitř objektů ochrání jejich majitelé tak, že uzavřou přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustí. Zámrzná hloubka je asi 1,5 metru pod povrchem země. Do této hloubky by vodoměr teoreticky zamrznout neměl, pro jistotu je ale dobré ho stejně ochránit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky vodoměry, Vodárna Plzeň, zimní období, zazimování vodoměru, vodoměr, VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazivé počasí může poškodit vodoměry, jejich zabezpečením majitelé objektů předejdou škodám  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.