Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v Plzeňském kraji mají zatím zásoby monoklonálních protilátek na několik dní

Nemocnice v Plzeňském kraji, které léčí pacienty s nemocí covid-19 takzvanými monoklonálními protilátkami, mají jejich zásoby na příští zhruba týden až dva. Tyto léky chrání nakaženého před těžkým průběhem nemoci. Zatím nemocnice v kraji podaly stovky těchto protilátek. V některých nemocnicích v Česku léky chybí, ministerstvo zdravotnictví objednalo další dodávky.

„Fakultní nemocnice Plzeň denně aplikuje monoklonální látky v průměru 16 pacientům a máme zásoby pro dalších 81 nemocných," řekla dnes mluvčí největšího zdravotnického zařízení jihozápadních Čech Gabriela Levorová. Dosud ve FN Plzeň aplikovali tyto léky více než 200 pacientům. „V této chvíli probíhá komunikace s ostatními velkými nemocnicemi o zásobách a případném přerozdělení," doplnila mluvčí. Ve FN se dnes léčí 116 pacientů s covidem-19, z toho na lůžkách covidové intenzivní péče je 27 nemocných.

Krajem zřizované akutní nemocnice v Domažlicích, Rokycanech, Stodu a Klatovech mají zatím na skladu zásoby monoklonálních protilátek na příštích deset až 14 dní, řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Nemocnice v Domažlicích, Stodu a Rokycanech přitom začaly tyto protilátky používat k léčbě pacientů až v minulém týdnu. Klatovská nemocnice už tuto léčbu používala od března. Klatovská nemocnice už poskytla tento typ léčby od jara několika stovkám pacientů. Nejvíce jich bylo při jarní vlně pandemie, kdy získala nemocnice povolení podávat monoklonální protilátky, tehdy v přípravku Bamlanivimab. Další používá pro své pacienty od druhé poloviny října.

„Výsledky léčby jsou zatím velmi dobré. Podání přípravku zabrání rozšíření infekce až u 80 procent pacientů. Tito pacienti se tak vyhnou komplikovanému průběhu nemoci,“ uvedl primář interního oddělení Klatovské nemocnice Jan Vachek.

K léčbě pacientů s nemocí covid-19 začaly akutní nemocnice na Plzeňsku využívat monoklonální protilátky

Monoklonální protilátky k léčbě pacientů s nemocí covid-19 začaly tento týden používat krajské nemocnice akutní péče v Domažlicích, Stodu a v Rokycanech. Stejnou látku už od března letošního roku používá k léčbě také další krajská nemocnice...

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl dnes novinářům řekl, že další objednané dodávky monoklonálních protilátek by měly dorazit příští týden. FN Motol, která spolu s FN Brno distribuuje lék od firmy Regeneron, zastavila předávání léků do dalších nemocnic. Distribuci zastavila i FN Brno, má pouze měsíční zásobu pro vlastní potřebu. Podle Köppla je v Česku ještě asi 9000 dávek, nyní se přerozdělují. „K 15.listopadu měly lékárny 11.797 dávek, nyní by měla být zásoba asi 9000 dávek," napsal novinářům Köppl. Týdně se podle něj spotřebuje asi 2500 až 3000 dávek, což by i s rezervou mělo vystačit na další dva týdny. V příštím týdnu by do Česka měly dorazit další, celkem to má podle Köppla být asi 24 000 dávek. Nově by si léky podle mluvčího měly objednávat samy nemocniční lékárny.

Monoklonální protilátky se podávají nakaženým ve formě infuze. Brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty. Experimentální léky jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jedna infuze stojí zhruba 60 000 korun. Přibližně podobnou částku, 53 000 korun, zdravotní pojišťovna platí za týden pobytu pacienta s covidem-19 na běžném lůžku, na jednotce intenzivní péče pak téměř 440 000 korun. Právě hospitalizacím mají nové léky zabránit. Jedna dávka očkování včetně aplikace stojí řádově stovky korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky nemocnice, FN Plzeň, Plzeňský kraj, covid, koronavirus, monoklonální protilátky, protilátka, pacient, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Daniel Köppl, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Plzeňském kraji mají zatím zásoby monoklonálních protilátek na několik dní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.