Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strážníci opět pomáhají hygieně s trasováním, během svátku přibylo v Plzeňském kraji 661 nakažených

Laboratoře odhalily ve středu v Plzeňském kraji přes 600 nakažených, byl ale státní svátek a méně se testovalo. Rekordní nárůst zaznamenali hygienici toto úterý, kdy potvrdili nákazu v 1 945 případech. Pomocnou ruku Krajské hygienické stanici v Plzni opět nabídla Městská policie, která vypomáhá s trasováním. Zároveň se od pondělí zpřísňují opatření pro neočkované. Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) také zavede plošné testování ve firmách.

Hygienici aktuálně uvádějí 10001 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3984), následuje Klatovsko (1324), jižní Plzeňsko (1309), severní Plzeňsko (1068), Rokycansko (931), Domažlicko (825) a Tachovsko (560).

Už více než týden pomáhají strážníci Městské policie Plzeň krajské hygienické stanici s trasováním rizikových kontaktů osob nakažených koronavirem. Této činnosti se věnuje prozatím šest strážníků Odboru analýzy a prevence kriminality, kteří mají s trasováním již předchozí zkušenost. Na začátku příštího týdne se k nim připojí ještě další zaměstnanci městské policie.  

Za středu, na kdy připadnul státní svátek 17. listopadu, testy odhalily v Česku dalších 14 119 případů covidu. V nemocnicích je podle aktuálních údajů s koronavirem 4440 lidí, asi o 700 víc než minulý týden. V těžkém stavu je nyní 15 procent covidových pacientů, konkrétně 663. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

Testy už nebudou stačit, Česko zavede od pondělí bavorský model opatření

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to dnes oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a informaci později potvrdil také...

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září, poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 tisíc denně a tento týden překonaly hranici 22 tisíc.

Dál roste i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za uplynulých sedm dní na 100 tisíc obyvatel. K dnešku stouplo z 813 na 819 případů, přičemž ještě před týdnem se toto číslo pohybovalo pod 600 případy v přepočtu na obyvatele za týden.

Kvůli skokově rostoucímu počtu nakažených podle ministerstva zdravotnictví i odborníků hrozí, že pacienti s covidem znovu zahltí jednotky intenzivní péče a kapacity nebudou stačit na péči o akutní pacienty. Na začátku října bylo ještě hospitalizovaných kolem 250, na začátku listopadu přes 2000 a za první polovinu tohoto měsíce se jejich počet více než zdvojnásobil. Naposledy byly tak vysoké počty lidí s covidem-19 v nemocnicích v polovině letošního dubna. Tehdy ale bylo víc lidí ve vážném stavu – až kolem tisícovky, zatímco v těchto dnech má těžký průběh covidu okolo 660 pacientů.

Politici i odborníci ale varují, že situace se může zhoršuje a apelují na občany, aby se ti, co tak dosud neučinili, nechali očkovat. V nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče totiž končí zejména neočkovaní. Očkování chrání před těžkým průběhem nemoci a významně snižuje riziko úmrtí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, trasování, opatření, Plzeň, obecní policie, Krajská hygienická stanice, Andrej Babiš, ANO 2011, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci opět pomáhají hygieně s trasováním, během svátku přibylo v Plzeňském kraji 661 nakažených  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.