Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vojáci znovu nastoupí do krajských nemocnic, zdravotníci aktuálně pečují o 194 covidových pacientů

Epidemiologická situace v kraji se stále nezlepšuje. Podle hygieniků přibyde denně zhruba 700 nových případů nákazy. Kvůli covidu posilují nemocnice v Plzeňském kraji kapacity intenzivní péče. Pomoc nabídla také Armáda ČR, zatím ji využije nemocice v Domažlicích a v Sušici. Vojáci kraji nabídli také dva mobilní odběrové týmy.

Hygienici aktuálně uvádějí 8233 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3268), následuje Klatovsko (1106), jižní Plzeňsko (1081), severní Plzeňsko (833), Rokycansko (793), Domažlicko (734) a Tachovsko (418).

V nemocnicích v Plzeňském kraji pečovali k dnešnímu dni o 194 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 36 z nich je na intenzivní péči.  Každý den přibyde osm až deset nakažených na standardních lůžkách. „Nejvíce riziková je v současné době věková kategorie 55+, kde je vyšší počet neočkovaných a zároveň jsou to aktivně žijící lidé. Vysoký počet onemocnění je také v kategorii 44 – 54 let. Na lůžkách intenzivní péče je průměrný věk neočkovaných pacientů 61,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Naproti tomu je mezi očkovanými na intenzivní péči průměrný věk 74 let a jde především o starší osoby s přidruženými onemocněními a dlouhou dobou od ukončení očkování. „I nadále je mezi hospitalizovanými 75 procent neočkovaných osob,“ zdůraznila mluvčí.

Od pátku mohou zdravotnická  a sociální zařízení opět využít pomoc Armády ČR. V Plzeňském kraji o tuto možnost požádaly zatím Domažlická a Sušická nemocnice. Armáda také nabízí pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů. Z nich už jeden je od začátku listopadu k dispozici.

Denně podstoupí očkování zhruba 2000 lidí

Dokončené očkování má v kraji 336 106 lidí, třetí posilující dávku si nechalo aplikovat 27 287 osob. Denně zdravotníci naočkují 2000 až 2500 lidí, nejčastěji se jedná o posilující dávky. Pomoc s očkováním a komunikací s obcemi v odlehlých částech kraje nabídl také Český červený kříž.

Seznam očkovacích najdete ZDE. Všechna očkovací centra očkují v pátek bez registrace.

„V našem kraji máme vysokou proočkovanost, v současné době je to více než 67 procent obyvatel, kteří se mohou nechat očkovat. Je velmi důležité si tento trend udržet. Jsme si vědomi toho, že musíme chránit zranitelnou část obyvatel, proto očkujeme mobilními týmy třetí dávku v pobytových zařízeních pro seniory. Zde máme proočkováno 91 procent klientů, nemocnost je zde řádově v jednotkách,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS)

Plošné testování žáků se uskuteční 22. a 29. listopadu. V Plzni čeká testování školáky i v pondělí

Plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy se v České republice uskuteční na základě vládního rozhodnutí ve dnech 22. a 29. listopadu. Testy do škol rozvezou během příštího týdne hasiči ze skladu Správy státních hmotných...

Školáky čeká povinné testování

Na školách bude 22. a 29. listopadu povinné testování antigenními testy. Kraj jich v úterý obdrží 119 200 pro všechny školy a školská zařízení, hasiči pak testy rozvezou po kraji. V uplynulém týdnu řešila krajská hygiena podle Bartoše 126 škol a školských zařízení, kde se vyskytl koronavirus. V karanténě bylo od 6. do 12. listopadu 4878 žáků a pedagogů, pozitivních bylo 354 z nich. Hygiena ani zřizovatelé nezavřeli žádné školské zařízení. Po povinném testování na školách očekává ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš další nárůst pozitivních testů, karantén a tedy i agendy pracovníků hygieny, kteří jsou navíc zahlceni e-mailovými žádostmi o informace iniciativy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, armáda, nemocnice, očkování, školy, testování, pacient, intenzivní péče, Armáda České republiky, Domažlice, Sušice, Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci znovu nastoupí do krajských nemocnic, zdravotníci aktuálně pečují o 194 covidových pacientů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.