Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirus se v Plzeňském kraji nekontrolovatelně šíří, znovu zasedal krizový štáb

Epidemiologická situace se v kraji vymyká kontrole. Výrazně přibývá lidí s potvrzeným covidem a také v nemocnicích se zvyšuje počet hospitalizovaných pacientů. V současné době je ve všech zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji 132 covidových pacientů. Mezi hospitalizovanými je více než 75 procent neočkovaných. Po čtyřměsíční odmlce se proto znovu sešel krizový štáb, který zhodnotil aktuální situaci.

Hygienici aktuálně uvádějí 5696 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (2318), následuje Klatovsko (743), jižní Plzeňsko (659), Domažlicko (613), severní Plzeňsko (574), Rokycansko (534) a Tachovsko (255).

Podle ředitele Krajské hygienické stanice Plzni (KHS) Michala Bartoše dochází k výraznému nárustů pozitivně testovaných osob. Za poslední týden nebyl počet nově pozitivních osob neklesl pod 500 denně, minulý čtvrtek zaznamenali zdravotníci dokonce rekordní nárůst na 740 případů. Dochází tak k nekontrolovatelnému šíření viru v populaci na území Plzeňského kraje. To potvrzuje také počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích.

K dnešnímu ránu v péči všech nemocnicích v kraji 132 pacientů s covidem, z toho na lůžkách intenzivní péče 29 a sedm na umělé plicní ventilaci. Lůžka pro standardní i intenzivní péči mají aktivované všechny nemocnice akutní péče. Trvá trend přibývání hospitalizovaných v počtu devíti lidí denně na standardní lůžka a dvou až tří na intenzivní péči, uvedl krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš. „V regionu jsou podle aktuálního vývoje epidemie dostupné lůžkové kapacity zhruba na deset dní. S dalším rozšiřováním lůžkové kapacity bude docházet k omezování elektivní péče ve všech nemocnicích kraje," uvedl.

Zároveň zdůraznil, že mezi hospitalizovanými pacienty převažují neočkovaní. Mezi očkovanými pacienty jsou především lidé v kategorii 65+.

Třetí dávkou se nechalo naočkovat přes 20 tisíc lidí

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraj vyočkováno celkem 682 139 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 333 296 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 20 417 osob.

„V našem kraji je vybudován dostatek očkovacích míst, postavili jsme i mobilní týmy a máme vybudovanou síť míst pro testování jak antigenními, tak PCR testy. Nyní v Plzeňském kraji máme proočkovanost více než 64 procent, v pobytových zařízeních sociálních služeb pak až 91 procent, což  považuji za velmi dobrý výsledek. Rozšířili jsme otevírací dobu očkovacích míst. Obyvatelé kraje se mohou nechat naočkovat i v odpoledních hodinách a o víkendech. V pátek je umožněno očkování bez registrace,“ doplnila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) s tím, že kraj má k dispozici i dva mobilní týmy pro hrazené očkování zahraničních zaměstnanců.

Seznam očkovacích najdete ZDE. Všechna očkovací centra očkují v pátek bez registrace.

„V současné době je možné na šesti místech v kraji (Stod, Klatovy, Domažlice, Rokycany a v Plzni ve FN Plzeň, Privamedu) podávat monoklonální protilátky firmy Regeneron, které je vhodné využít nejpozději 10 dnů od prvních příznaků onemocnění. Jejich podání vždy indikuje lékař. Podání protilátek pak probíhá nitrožilně přímo v nemocnicích na základě objednaného místa a času. Podání protilátek je vhodné pro chronicky nemocné, onkologické a další speciálně diagnostikované pacienty,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, krizový štáb, pacient, nemocnice, Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, okres Domažlice, Jan Beneš, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus se v Plzeňském kraji nekontrolovatelně šíří, znovu zasedal krizový štáb  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.