Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nakažených koronavirem v Plzeňském kraji rychle přibývá

Za posledních sedm dní potvrdily testy nákazu covidem u 2667 lidí, to je o 58 procent víc případů než v předchozím týdnu, kdy se nákaza prokázala u 1692 lidí. V Plzeňském kraji také roste zájem o očkování, některá místa posilují týmy a rozšiřují očkovací hodiny. Nemocnice kvůli zhoršující se epidemické situaci zakázaly nebo omezily návštěvy u pacientů.

Hygienici aktuálně uvádějí 5393 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (2162), následuje Klatovsko (696), Domažlicko (618), jižní Plzeňsko (615), severní Plzeňsko (567), Rokycansko (518) a Tachovsko (217).
 

Denní nárůsty počtu nových případů covidu-19 v Plzeňském kraji za poslední týden kolísaly mezi 135 a 519. Nejvíc jich bylo ve středu - nových potvrzených případů za den byl v kraji nejvyšší počet od 25. března. Od začátku pandemie se v kraji s 591 000 obyvateli nakazilo 106.184 lidí, zhruba 18 procent obyvatel kraje. Zemřelo 1938 nakažených. Za poslední týden zemřelo osm pacientů s covidem. Před rokem za stejné období zemřelo 81 lidí. Za letošní říjen zemřelo v kraji pět nakažených lidí, v září čtyři.

V nemocnicích je více než stovka pacientů s covidem

„V nemocnicích v kraji je dnes 106 lidí s nemocí covid-19 (minulý pátek jich bylo 48). Pokračuje trend nárůstu devět hospitalizací na standardní lůžko za den a dva až tři pacienti přechází do intenzivní péče," řekla Eva Mertlová z krajského úřadu. Nejvíc nemocných je ve Fakultní nemocnici Plzeň (FN), a to 51. Čtrnáct pacientů je na jednotkách intenzivní péče, sedm je napojeno na umělou plicní ventilaci. Celkem 15 nemocných, z toho šest ve vážném stavu, leží dnes v Domažlické nemocnici, 21 v Privamedu v Plzni, po sedmi v Klatovech a Rokycanech, čtyři nemocní v Sušické nemocnici. „V tuto chvíli už není FN Plzeň centralizována pro pacienty v intenzivní péči. Ty si podle akutního stavu řeší zařízení v kraji. Na konkrétních případech spolupracují s koordinátorem lůžkové péče. FN bude zatím přebírat jen specifické případy s vysokým rizikem," uvedla.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, a to 1072. Na 100 tisíc obyvatel to představuje 550 nákaz, což je druhé nejvyšší číslo ze sedmi okresů kraje po Rokycansku, kde je to 574 nákaz. Naopak Tachovsko má dál nejméně nakažených v kraji - za sedm dní tam přibylo 114 nákaz, což je 210 případů na 100.000 obyvatel, před týdnem to bylo 131.
Roste zájem o očkování.

V kraji sílí zájem o očkování

Zdravotníci za posledních sedm dní aplikovali v kraji 13 304 dávek vakcíny, oproti předchozímu týdnu o třetinu víc. Z toho bylo 7408 třetích posilujících dávek, zbytek byla nová očkování. O týden dřív se nechalo první dávkou v kraji naočkovat 3145 lidí, týden předtím to bylo 1284 prvních dávek. Fakultní nemocnice v Plzni kvůli zvýšenému zájmu o očkování od minulého pátku posílila očkovací týmy a otevřela registrace až do půlky prosince. Očkovací místa v kraji nabízejí od 1. listopadu očkování po všechny dny v týdnu, některá očkují i v odpoledních hodinách nebo v sobotu a neděli.

V souvislosti s epidemickou situací zakázaly od středy návštěvy Fakultní nemocnice v Plzni a Psychiatrická nemocnice Dobřany. Už dříve zakázaly nebo omezily návštěvy krajské nemocnice a soukromá nemocnice Privamed v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky covid, koronavirus, Plzeňský kraj, Plzeň, nemocnice, statistika, testy, zdraví, COVID-19, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Rokycany, okres Tachov, okres Domažlice, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených koronavirem v Plzeňském kraji rychle přibývá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.