Počasí dnes22 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Náměstí Republiky letos ozdobí patnáctimetrová jedle obrovská

Vůbec poprvé bude vánočním stromem na plzeňském náměstí jedle obrovská. Městu ji nabídli majitelé ze zahrady v Zahrádce na Plzeňsku, kterým vzrostlý obr stíní na dům. V pátek 12. listopadu odborná firma strom pokácí a v nočních hodinách usadí. Slavnostní rozsvícení stromečku, kterému mohli Plzeňané vybrat v anketě ozdoby, bude o první adventní neděli čili 28. listopadu.

„Jedli obrovskou sázeli manželé Křížovi na své zahradě před čtyřiceti lety a my jsme moc rádi, že nám ji nabídli. Plzeň tak bude asi jediným městem s tak velkou vánoční jedlí obrovskou, která se u nás obvykle vysazuje hlavně v parcích,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Strom momentálně roste v těsné blízkosti domu a stíní do oken v prvním patře. Místo jedle by tam manželé chtěli vysadit jabloň. O pokácení i odvoz se postará Správa veřejného statku. O ideálním stromečku nerozhoduje jen jeho velikost a tvar, ale také vzdálenost a přístupnost techniky. „Jeřáb a odvozní souprava musí mít dostatek prostoru s pevným podkladem pro naložení řezaného stromu. Při transportu leží pokácený strom na ocelových podpěrách, aby nedošlo k poškození větví,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

O ozdobách rozhodli Plzeňané v anketě. Vybat mohli také podobu výzdoby na Klatovské třídě

„Letos jsme vánoční strom vybrali opravdu až na poslední chvíli,“ uvedl Richard Havelka z Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. „Nabídek nebylo mnoho a převažovaly ty z mimoplzeňských lokalit. Ti, kteří mají na svých pozemcích vzrostlý exemplář smrku, jedle nebo douglasky, by už teď měli zvažovat, zda by z něj nechtěli udělat za dva až tři roky vánoční strom na plzeňské náměstí,“ doplnil.

Kácení letošního stromu začne v pátek 12. listopadu dopoledne, na plzeňské náměstí dorazí náklad po 22:00. Strom pak jeřáb před půlnocí usadí do 1,5 metru hlubokého otvoru na náměstí.

„Vzhledem k nutnosti dostatku prostoru pro nakládku a bezpečný odvoz bohužel musíme nabídky jedinců na vánoční strom například ze zahrádkářských kolonií odmítat,“ vysvětlil Miloš Pacolt ze Správy veřejného statku města Plzně, který spolu s kolegou celou tuto akci každoročně koordinuje. 

Jedle obrovská pochází ze Severní Ameriky a do Evropy byla dovezena spolu s dalšími dřevinami pro zámecké parky Davidem Douglasem v roce 1831, jako například douglaska tisolistá. U nás bývá oblíbená jako okrasná dřevina, v USA je oblíbeným vánočním stromem. Roste velmi rychle a vytváří velké množství dřevní hmoty, která se využívá jako zdroj vlákniny, řeziva a nepříliš kvalitního stavebního dříví. Ve své domovině se dožívá stáří okolo 250 až 300 let, v evropských podmínkách obvykle méně. Američtí indiáni využívali její silně aromatické pryskyřice k vymazávání lodí a vnitřků budov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Vánoční strom, anketa, Plzeň, Vánoce, advent, jedle obrovská, vánoční stromek, strom, Plzeňský kraj, Zahrádka, ODS, Martin Baxa, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí Republiky letos ozdobí patnáctimetrová jedle obrovská  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.