Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Česko si připomíná výročí vzniku samostatné republiky. Hrad zveřejní jména vyznamenaných

Česko si dnes připomíná 103. výročí vzniku samostatné republiky. Konat se budou tradiční akce po celé ČR. Kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ale neuskuteční večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání, odloženo bylo i jmenování nových generálů. Jména vyznamenaných se ale veřejnost dozví, Pražský hrad seznam večer zveřejní na svém webu.

28. říjen je pro někoho jen další státní svátek v řadě, pro druhé chvíle, kdy je dobré připomenout si vznik samostatného československého státu. Jednalo se o jeden z nástupnických států rozpadlého Rakousko-Uherska. Tehdejší Československo zahrnovalo území Čech, Moravy, Slezka, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Za jeho vznikem stál Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš.

Plzeňské oslavy vzniku republiky nabídnou pestrý program a ohňostroj na náměstí

Za zvýhodněné vstupné budou moci Plzeňané 28. října vyrazit do muzeí, galerií, zahrad nebo za sportem. Milovníci architektury si přijdou na své na sousedských procházkách a připravené jsou také okružní jízdy historickými vozy. Kdo má rád dobré...

Vyhlášení samostatného Československého státu 28. října roku 1918 předcházelo dlouho období Rakouska-Uherska, které většina Čechů nikdy nepřijala za své. První snaha o vybudování státního celku začala už před první světovou válkou, ale v roce 1914 byla většina národních otázek odsunuta do pozadí.  Samotný proces odtržení Rakouska-Uherska začal vznikat ještě před koncem světové války. V tu dobu bylo stále zřetelnější, že dřív nebo později ke vzniku Československého státu skutečně dojde. Dokonce byl založen Národní výbor, který se vznikem státu začal zabývat. 

Mezi tím v Paříži vznikla prozatímní československá vláda, která dosáhla příslibu uznání nezávislosti od států Dohody. Největší zásluhu na vzniku samostatného státu má podle historiků Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš. Právě Masaryk byl jmenován prvním prezidentem. 

Československý stát prohlášen. 

Lidové noviny, vydáno v úterý 29. října 1918 v Brně 

Tvůj odvěký sen se stal skutkem!  
Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných kulturních států světa! Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako jediný oprávněný a odpovědný činitel do svých rukou správu Tvého státu.  Lide československý, vše, co podnikáš, podnikáš od tohoto okamžiku jako nový, svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných států!  

Oficiální označení Československá republika vydrželo až do roku 1989. Například během válečných dob byl používán název Česko-Slovenská republika a následně v dalších obměnách jako socialistická či federativní. Další dělení nastalo po II. světové válce (tj. po roce 1945). Od té doby byla Československá republika složena pouze z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Tedy bez Podkarpatské rusi. Další dělení přišlo v roce 1993, kdy se Československo rozdělilo na Českou republiku a Slovensko. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/prezidentcr/ | Zdroj MZV

Štítky 28. října, svátek, Vítkov, vyznamenání, výročí, Československo, historie, Česko, Pražský hrad, Miloš Zeman, Tomáš Garrigue Masaryk, Slovensko, Rakousko-Uhersko, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si připomíná výročí vzniku samostatné republiky. Hrad zveřejní jména vyznamenaných  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.