Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vichřice s plnou silou udeřila i na Plzeňský kraj, hasiči mají na kontě desítky výjezdů

, aktualizováno 21. října 2021, 15:20

Krajští hasiči mají dnes plné ruce práce s odstraňováním polámaných a popadaných stromů. K půl jedné odpoledne se jednalo o více než stovku zásahů. Nejčastěji vyjíždějí na Domažlicko a na Klatovsko. Vítr způsobil komplikace i na železnici. Do několika stromů spadlých na koleje najely v pěti případech vlaky. Události se obešly bez zranění. Bez dodávek proudu se ocitlo v kraji přes 20 tisíc domácností. Podle meteorologů začne vítr slábnout ve večerních hodinách.

„Kromě popadaných stromů ležících přes komunikace máme i několik dopravních nehod způsobených vichřicí. Jedná se o převržená náklaldní auta a a přívěsy, dále máme nahlášené stržené dráty a odletující části střech," popsal aktuální dění v regionu mluvčí hasičů Petr Poncar. Podle webu, kde hasiči zveřejňují své ukončené zásahy, jich měli k 17:45 za dnešek v kategorii technická pomoc 321, převládalo v 265 případech odstraňování spadlých stromů při 47 zásazích odstraňovali jiné nebezpečné stavy.

V Caparticích na Domažlicku spadl na auto strom, v Klatovech vichr strhl střechu na panelovém domě, silnici mezi Horažďovicemi a Velkým Borem na Klatovsku kolem poledne zablokoval nákladní automobil, u něhož silný vítr převrátil přívěs.

Vichřice působila problémy na železnici, na několika místech dnes vlaky najely do stromů spadlých do kolejí nebo zastavily před nimi. Překážky se průběžně odstraňují. Například dopoledne najel do stromu Západní expres z Prahy do Mnichova u České Kubice na Domažlicku, osobní vlak najel na strom na trati mezi Běšinami a Nemilkovem na Klatovsku a také mezi Kasejovicemi a Nepomukem, řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Před stromy spadlými do kolejiště zastavily také například vlaky u Bezdružic, dále na trati mezi Poběžovicemi a Bělá nad Radbuzou nebo na trati mezi Tachovem a Planou.

Energetici vzhledem k varování meteorologů posílili na dnešek call centra i pracovní týmy v terénu. Aktuálně řeší v kraji 30 poruch na vedení vysokého napětí. Nejčastější příčinou poruch je pád stromu nebo větví na vedení, řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíc poruch je podle ní na severním Plzeňsku, Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. V sousedním Karlovarském kraji je podle Holingerové bez proudu na 21 tisíc odběratelů.

Výstrahu před silným větrem vydal Český hydrometeorologický ústav s platností do 19 hodin. Na území Plzeňského kraje se jedná o vysoký stupeň nebezpečí. Dokazují to i počty výjezdů hasičů, které už přesáhly stovku. Vyplývá to z online přehledu zásahů.

Nejsilnější vítr očekáváme dnes během odpoledních hodin. Vítr bude dnes většinou silný jihozápadní, odpoledne až západní o rychlosti 8 až 13 metrů za sekundu, místy s nárazy 20 až 25 metrů za sekundu (tedy 90 kilometrů v hodině), na horách až 125 kilometrů v hodině. K večeru bude vítr částečně slábnout,“ uvedli meteorologové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZSPK, Richard Beneš

Štítky vítr, předpověď, počasí, polomy, výstraha, ČHMÚ, strom, Plzeňský kraj, okres Domažlice, okres Klatovy, železnice, vichřice, Správa železniční dopravní cesty, Karlovarský kraj, ČEZ, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichřice s plnou silou udeřila i na Plzeňský kraj, hasiči mají na kontě desítky výjezdů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.