Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dronaři z Plzně posilují spolupráci s IZS, obraz z jejich kamer dostanou okamžitě k dispozici hasiči i policisté

Spolupráci s integrovaným záchranným systémem (IZS) posiluje město Plzeň díky svým expertům na drony a bezpilotní létání. Plzeňští dronaři totiž vyvinuli novou aplikaci, která umožní zefektivnit nejrůznější druhy zásahů, při kterých spolupracují s IZS. Hasičům, policistům nebo záchranářům umožní novinka bezpečně sledovat stream z dění v místě zásahu, ať jde o obraz z dronu nebo z pozemních kamer. Praktickou aplikaci mají v současnosti ve služebních tabletech nahranou všechny jednotky hasičů a registrovaní policisté v Plzeňském kraji.

Dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně asistují hasičům, policistům i záchranářům při cvičeních a krizových situacích nejrůznějšího druhu. Využívají k tomu bezpilotní letouny s termovizí a další technické vybavení. „Při požárech hledáme například rozžhavená místa, která tak hasiči zchladí dříve, než začnou hořet. V minulosti na podobném principu sloužil vrtulník s termovizí. Ten se ale nikdy nemohl přiblížit tak blízko jako dron, jednak kvůli velikosti a také proto, že by požár rozfoukal. Navíc nedokázal přenášet obraz účastníkům zásahu. Dron slouží i policistům při hledání nebezpečných osob a záchranářům při vyhledávání zraněných, využití bezpilotních letounů je široké,” vysvětlil Matouš Bolek, pilot dronu a vývojář z úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Protože ale bylo nutné lépe zajistit způsob, jakým se obraz ze zásahů bude přenášet, vyvinuli dronaři novou aplikaci. Ta je kompatibilní s nejčastěji využívanými platformami, je zabezpečená, umožňuje cílenou distribuci konkrétním uživatelům, posílá upozornění od velitele a v další aktualizaci umožní i nahrávání streamu do zařízení policistů, hasičů či záchranářů.

„Aplikace přehrává živý stream, tedy aktuální dění snímané kamerou, s maximálně vteřinovým zpožděním. Velitelé zásahu se tedy mohou prakticky okamžitě rozhodnout, jak reagovat na situaci. Na tabletu je také možné označovat ukazovátkem například ohnisko požáru nebo nebezpečného člověka a tím upozornit další jednotky, které na zásahu spolupracují,” uvedl Pavel Šmíd, ředitel úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Plzeňští dronaři spolupracují s IZS více než tři roky. Jedním z dalších projektů, na jehož vývoji se aktuálně podílejí, je speciální dron pro hasiče, který dokáže pomocí senzorů detekovat nejrůznější škodlivé látky.

„Drony k Plzni neodmyslitelně patří, v této oblasti jsme jako město získali mnohá prvenství. Co se týká spolupráce s integrovaným záchranným systémem, inspirují se námi nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, na což jsme samozřejmě patřičně hrdí. O úspěšnosti spolupráce svědčí i fakt, že se naši odborníci na bezpilotní létání stali jako první jednotka dronů oficiální součástí IZS. Jednoznačně chceme v tomto trendu pokračovat a nabídnout policistům, hasičům i záchranářům maximální součinnost při ochraně lidského zdraví a samozřejmě i majetku,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). 

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky drony, IZS, bezpilotní létání, Správa informačních technologií, aplikace, stream, složky IZS, dronaři, Plzeň, dron, integrovaný záchranný systém, videokamera, informační technologie, Plzeňský kraj, ODS, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dronaři z Plzně posilují spolupráci s IZS, obraz z jejich kamer dostanou okamžitě k dispozici hasiči i policisté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.