Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stará rolba už nestíhala náporu běžkařů, šumavské středisko si pořídí nový stroj na úpravu stop

Obrovský boom zažívalo na Šumavě během zimního období v době koronavirové pandemie běžecké lyžování. Starý stroj na úpravu běžeckých stop už ale nedokázal kvalitně pracovat a byl v nevyhovujícím technickém stavu. Radní Plzeňského kraje teď rozhodli o příspěvku pro město Železná Ruda ve výši 1,9 milionu korun na nákup stroje pro údržbu 84 kilometrů běžeckých tras. Přidělení dotace ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Největší zimní středisko v Plzeňském kraji aktuálně disponuje 24 let starou a poruchovou rolbou, kterou zajišťuje technickou úpravu jedné z nejvytíženějších lokalit běžeckého lyžování, jež v zimní sezoně intenzivně využívají obyvatelé Plzeňského kraje všech věkových a výkonnostních kategorií.

„Stará sněžná fréza by už nebyla schopná úpravy stop zabezpečit. Město koupí starší stroj, který bude sloužit už od letošní zimní turistické sezony," uvedl náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS). Původně plánovalo město Železná Ruda koupit novou rolbu od německé firmy Kässbohrer, její cena by se ale vyšplhala na šest až sedm milionů korun. Vzhledem k tomu, že se městům vinou covidu snížily daňové příjmy a zároveň stouply výdaje na stavební práce a materiál, rozhodlo vedení města pořídit starší stroj, jehož cena nepřesáhne čtyři miliony.

Železná Ruda ze svého rozpočtu do nákupu použité rolby investuje maximálně dva miliony korun. Na zbývající potřebné finance požádalo město kraj o poskytnutí dotace. „Stroj, který se koupí, nebude starší než z roku 2013, počet najetých motohodin nepřesáhne 4 000 mh,“ uvedl Salvetr.  

„Potřebujeme stroj, který dokáže vjet na naše lesní cesty o šířce 2,7 až 2,8 metru. Musí mít stopovač s přítlačným zařízením,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). Akutní potřebu nákupu rolby přijede osobně vysvětlit zastupitelům kraje, kteří budou příští týden rozhodovat o přidělení dotace. „Začneme ho shánět hned po schválení zastupiteli,“ konstatoval Smola.

Plzeňský kraj poskytuje Železné Rudě na údržbu tratí 120 tisíc až 150 tisíc korun ročně. Město na ni vydává další milion korun. „Rolba bere 1,5 litru nafty na kilometr,“ vysvětlil. Starosta je velmi rád, že se mu loni podařilo najít partu nadšenců, která si úpravu stop vzala za své a tráví tím hodně času. A přitom jsou za to podle jeho slov minimálně placeni.

Ohodnoť článek

Foto Josef Babor

Štítky rolba, běžecká stopa, úprava běžecké stopy, Železná Ruda, Plzeňský, běh na lyžích, Plzeňský kraj, dotace, Šumava, Rudolf Salvetr, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará rolba už nestíhala náporu běžkařů, šumavské středisko si pořídí nový stroj na úpravu stop  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.