Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Volební místnosti se uzavřely. Začalo sčítání hlasů

Je rozhodnuto. Volební místnosti se úderem sobotní druhé hodiny odpolední uzavřely a v následujících hodinách budou volební komise sčítat odevzdané hlasy. Ve volbách do Sněmovny hlasovalo do dnešních 11:00 často více než 50 procent oprávněných voličů, někde se účast dostala k 70 procentům. Zatímco například v Brně ohlásil anonym bombu ve volební místnosti, v Plzeňském kraji řešili policisté jen drobné přestupky.

Volby se v Plzeňském kraji nesly v poklidném duchu

V Plzeňském kraji se podle Jana Nového z krajského úřadu pohybuje volební účast mezi 50 a 60 procenty. „Například v Klabavě to bylo 67 procent, v Sušici 60, někde i víc," řekl novinářům. Některé okrsky ale mají malou volební účast, například v Plzni v jednom z okrsků, kde se k trvalému pobytu hlásí lidé na úřad městského obvodu, je zatím volební účast asi 8,5 procenta, doplnil člen komise.

Policisté během dvou volebních dní řešili pouze čtyři porušení protiemidemických opatření. „Jednalo se o nepoužití ochrany dýchacích cest. V jednom případě se tak stalo ze strany člena volební komise, který byl vyřešen ze strany policistů v příkazním řízení. Ve druhém případě se jednalo o voliče, jehož jednání policisté řeší v režimu přestupku, který bude následně oznámen příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová. Další dva přestupky vyřešili na místě. Těsně před uzavřením volebních místností řešili další incident. „Těsně před koncem voleb jsme přijali oznámení o tom, že se mel k volbám dostavit covid pozitivní občan, ale do volební místnostmi nebyl vpuštěn a odešel pred příjezdem hlídky. Další oznámení se týkalo voliče, který si mel vyfotit na mobil seznam voličů, policejní hlídka na místě věc vyřešila domluvou a seznam si dotyčný z telefonu vymazal," dodala.

Turisté na Šumavě i tři referenda

Na Šumavě volilo i v letošních volbách hodně turistů na voličské průkazy. V řadě turisticky atraktivních obcí v Plzeňském kraji jich během první hodiny voleb přišlo i několikanásobně víc než místních lidí.

Současně s volbami do Sněmovny se v Plzeňském kraji konala také tři místní referenda. V Sušici na Klatovsku lidé budou rozhodovat o místní nemocnici, v Losiné u Plzně o postoji obce ke stavbě betonárny a v brdských Příkosicích na Rokycansku o typu kanalizace, kterou má obec postavit.

Volební účast často přesáhla 50 procent, někde až 70 procent

Ve volbách do Sněmovny hlasovalo do dnešních 11:00 často více než 50 procent oprávněných voličů, někde se účast dostala k 70 procentům. Některé okrsky třeba v Karlových Varech hlásí již nyní větší zájem než v minulých volbách před čtyřmi lety.

Ve sněmovních volbách před čtyřmi roky odevzdalo hlas téměř 61 procent oprávněných voličů. Bylo to více než v roce 2013, ale zároveň třetí nejnižší účast od vzniku České republiky. Nejmenší byl zájem o sněmovní volby v roce 2002, kdy k urnám přišlo 58 procent voličů. Naopak zatím nejvyšší volební účast byla hned v prvních sněmovních volbách po vzniku ČR, poslance si v roce 1996 přišlo vybrat více než 76 procent voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, Plzeňský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, volební účast, Brno, Sušice, Plzeň, Česko, Klabava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Volební místnosti se uzavřely. Začalo sčítání hlasů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.