Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Plzeňském kraji přibylo meziročně 7400 pracovníků z EU i ze třetích zemí

V Plzeňském kraji v září meziročně výrazně přibylo pracovníků z EU i ze třetích zemí. Jejich počet vzrostl o 7400, proti srpnu se zvýšil o 1200 a stoupá sedm měsíců po sobě. Úřad práce eviduje k poslednímu září celkem 62 700 pracujících cizinců. Další tisíce zaměstnaneckých karet vydává občanům třetích zemí odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a jejich počty statistika krajského úřadu práce nezahrnuje.

V Plzeňském kraji podle Českého statistického úřadu aktuálně žije téměř 592 tisíc obyvatel. Statistici evidovali v regionu ke konci června 209 300 zaměstnanců, meziročně o 1,1 procenta více.

Občanů zemí EU pracovalo na konci září v regionu mírně přes 40 tisíc, proti srpnu o 550 lidí více, meziročně téměř o 1600 víc. Do konce roku 2018 jejich počet čtyři roky stoupal, poté začal kolísat. Firmy přijímají hlavně montážní a pomocné dělníky ve výrobě, obsluhu strojů a stavební dělníky. Kvůli útlumu ekonomiky hlavně koncem loňského roku cizinců mírně ubylo. „V současné době sledujeme mírný nárůst těchto pracovníků. Většina zaměstnavatelů ale vyčkává, jak se bude situace nadále vyvíjet," uvedl plzeňský analytik trhu práce Tomáš Moravec.

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji zůstala v září na hodnotě 2,8 procenta

Mírný pokles počtu uchazečů o zaměstnání evidovaly i v září úřady práce v Plzeňském kraji. O práci se ucházelo 11 493 osob, což bylo o 239 méně než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných proto zůstal v září na hodnotě 2,8 procenta....

Ze zemí EU pracuje dlouhodobě v Plzeňském kraji nejvíc Slováků, aktuálně 16 756, jejichž počet meziměsíčně vzrostl o 133. Následují Rumuni, jichž bylo v regionu na konci září 9089 (o 284 víc) a Bulhaři 6866, jichž přibylo za měsíc 19. Pracovníci z EU nezvyšují náklady firem, které jen odevzdají na úřadu práce informační kartu o nástupu pracovníků.

Přibylo také cizinců ze zemí mimo EU, jimž stačí odevzdat informační kartu a nemusejí mít pracovní povolení, protože mají v ČR trvalý pobyt nebo člena rodiny s legálním pobytem. Na konci září jich v kraji pracovalo 11.466, meziměsíčně o 81 více, meziročně o 1158 víc. Nejvíce bylo Ukrajinců (7538), Vietnamců (1911) a Moldavanů (390).

Cizinců ze třetích zemí, kteří získali pracovní povolení od úřadu práce, přibylo za měsíc 555. V kraji jich je teď 11.220, meziročně o 4645 víc. Většinou mají krátkodobá pracovní povolení do tří měsíců, z 93 procent jde o Ukrajince. Většina klasických povolení se vyřizuje v režimu zaměstnaneckých karet, které vydává ministerstvo vnitra a nejsou v krajské statistice. Prioritou úřadu práce je obsadit volná místa uchazeči, které má v evidenci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, cizinci, Plzeňský kraj, Evropská unie, Úřad práce České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji přibylo meziročně 7400 pracovníků z EU i ze třetích zemí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.