Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Meteorologové varují před prvními přízemními mrazíky, mohou poškodit vegetaci

Zemědělci a zahrádkáři by teď měli zpozornět. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před mrazy, které mohou poškodit vegetaci. To se týká například dosud nesklizené úrody rajčat, okurek nebo dýní. Teplota u země by měla být pod nulou od půlnoci do pátečního rána.

Výstraha je v platnosti od dnešní půlnoci do pátečních sedmi hodin ráno a týká se celé republiky. Očekávají se četné přízemní mrazíky, které mohou poškodit vegetaci, zejména rajčata, papriky, dýně a podobně. Doporučujeme zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií,“ uvedl ČHMÚ.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. „Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů," uvedli na svém webu meteorologové.

Noc na pátek bude v Plzeňském kraji jasná nebo skoro jasná. V údolí se mohou tvořit mlhy. Teploty spadnou až na 1 °C. Přes den se rtuť teploměru naopak vyšplhá na 17 až 20 °C. Nebe bude jasné. Sobota přinese o malinko vyšší teploty, a to až 21 °C. V podobném duchu bude i v neděli, večer se ale dočkáme přeháněk. Na teploměru naměříme příjemných 18 až 22 °C.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzenský kraj, mrazíky, výstraha, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před prvními přízemními mrazíky, mohou poškodit vegetaci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.