Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Železniční modeláři všech věkových kategorií se utkali na republikovém mistrovství

Své nejlepší modely lokomotiv, vagónů, železničních staveb i dalších objektů představili soutěžící na mistrovství ČR v Plzni. Celkem se sešlo 59 modelů, u kterých porota posuzovala přesnost, preciznost i dodanou dokumentaci. Medaile a diplomy si odnesl také klan rodiny Berků, kde se láska pro modelaření dědí z generace na generaci.

Po roční pauze se mohli modeláři z celé republiky opět sejít a porovnat své výtvory s konkurenty. Hodnocení proběhlo v celkem sedmi kategoriích, přičemž se soutěž dělí na žákovskou a juniorskou a na soutěž určenou pro seniory. Dále se rozděluje na modely lokomotiv a vagonů a na stavby související se železnicí. Účast na mistrovství není omezena věkem, žákovská kategorie je do věku 15 let, juniorská pak od 15 do 18 let. 

„Mistrovství ČR předchází oblastní a krajská kola v železničním modelářství, ze kterých ti nejlepší postoupí na republikové mistrovství. V republice máme 12 klubů. Zatím ty soutěže republikové jsou neveřejné, ale doufáme, že se nám příští rok podaří uskutečnit soutěž s mezinárodní účastí. Pokud v republice dosáhnou modely 90 bodů a výš, tak mohou postoupit na mistrovství Evropy,“ přiblížil ředitel výstavy Jiří Baudis, který je také členem Plzeňského klubu železničních modelářů.

Koníček, který rozhodně není pro netrpělivé

Každý modelář se snaží, aby byl jeho model co nejpřesnější. Před porotou se ho pak snaží obhájit, popíše, jak jej stavěl a tak dále. „Svému modelu také musí vtisknout život, tedy zajistit, aby byl plně funkční, kdy si například sám udělá pojezd, nebo využije koupený. Porotcům každý model projde rukama, posoudí jeho provedení, věrnost a funkčnost. Modely vznikají z papíru, upravených plastových odlitků, leptů, ale také třeba pomocí 3D tisku i za využití jiných postupů a materiálů,“ vysvětluje pravidla soutěže Baudis.

Jeho samotného k této vášni přivedl otec, který mu v dětství koupil první model na hraní. Od té doby tomuto koníčku propadl. Podobně je na tom i rodina Berkových, která měla na mistroství v Plzni hned tři zástupce. Dědečka, syna a vnuka.

„Ještě máme jednoho modeláře doma. Jsme celkem čtyři, kteří do toho dělají. Naše paní jsou rády, že nás mají doma a nechodíme po hospodách,“ říká se smíchem modelář Jiří Berka z Jesenice u Rakovníka. „Děláme vozidla, budovy, moduly. Prakticky celý sortiment železničního modelářství a vše ve velikosti H0. V první řadě jde o reálie, fantazii můžeme popustit uzdu při tvorbě krajiny. Ostatní musí sedět podle výkresů, dokumentace a fotografií,“ zdůrazňuje zkušený modelář.

Medailemi ověnčené trio Petr, Tomáš a Jiří Berkovi, foto: redakce

„Když shrnu celý náš klan, tak jsme zde měli jednu parní lokomotivu, jeden motorový vůz, jeden nákladní vůz a tři moduly, takové výseky kolejiště,“ přiblížil Petr Berka, který odnesl hned dvě první místa.  

Modeláři volí různé postupy. Věrné zmenšeniny lokomotiv, vagónů a podobně vznikají z papíru, upravených plastových odlitků či z kovových leptů. V poslední době si modeláři pomáhají i moderními technologiemi. „Stavebnice se využívají především u žáků. U nás si většinou děláme a navrhujeme stavebnice sami včetně vozidel,“ vysvětlil nejstarší z rodu Berků. Úspěchy ale sklízel i malý Tomáš, jenž zabodoval v kategorii žáků. „Přijel jsem ukázat tento modul a jeden vagón. Dělám různé posypy, stromy, dělal jsem budovu a třeba dávám štěrk do kolejiště. Vagon jsem slepil ze stavebnice a dělal povrchovou úpravu,“ popsal mladý modelář.

Plzeňský klub železničních modelářů patří k nejstarším v republice, za rok bude slavit 65 let od svého založení. Své království ve Skvrňanech pravidelně otevírají i návštěvníkům. Letos do toho bohužel zasáhla pandemie.

Kdo by si představoval, že modelář je někdo, kdo zaleze doma do svého koutku a tam jen lepí a barví modely, dost by se mýlil. Ve snaze vystihnout co nejvěrněji konkrétní lokomotivu či vagón se totiž často musí pustit i do pečlivého průzkumu a studia. Kromě technických detailů studují i podrobnosti o konkrétním zpodobňovaném zařízení. Výsledné modely pak nejsou často jen nablýskaní krasavci zářící novotou. Modeláři si naopak dávají záležet i na takových detailech, jako je třeba ušpinění lokomotivy.

„Registrovaných modelářů je zhruba 320, ale ve skutečnosti je těch modelářů asi 15 tisíc, což je vidět v Praze na burze. Sehnat se tam dají věci, které v obchodech nejsou a je vidět obrovský zájem. Jednou za rok s naším klubem vystavujeme pro veřejnost, teď bohužel do toho zasáhl koronavirus. Dva roky předtím nám na klubovně dělali generálku a probíhala rekonstrukce celého domu. Vše jsme začali přestavovat a teď je otázka, zda se to rozjede, protože to rok stálo. Na mistroství se teď sešla úžasná parta a vše probíhalo v dobré náladě. Chybělo nám to,“ dodal závěrem pořadatel.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky modely, železnice, soutěž, mistrovství, železniční modely, Plzeň, Česko, Evropa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční modeláři všech věkových kategorií se utkali na republikovém mistrovství  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.