Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oblíbený festival bezpilotního létání je zpět, své drony představí také armáda

Dronfest se po roční pauze vrací zpátky do Plzně a opět nabídne unikátní show plnou moderních technologií, kde budou hrát hlavní roli drony. Návštěvníci se o víkendu 2. a 3. října budou moci seznámit s nejnovějšími trendy, přednáškami a chybět nebudou ani speciální závody, ze kterých se mnohým zamotá hlava. Novinkou pro letošní ročník je ukázka technologií Armády ČR, která představí bezpilotní letouny využívané na misi v Afghánistánu.

První říjnový víkend ožije areál SIT Port v Cukrovarské ulici populárním festivalem. Vstup je tradičně zdarma. A na co se návštěvníci mohou těšit? Kromě leteckých ukázek na ně budou čekat také přednášky nebo FPV závody, což je létání s malými a velmi rychlými drony, které zvládnout i rychlost přes sto kilometrů v hodině. Na programu je i řada novinek.

„Lákadel je opravdu mnoho, například Armáda České republiky představí drony ve spojitosti s misí v Afghánistánu. Určitě budou atraktivní také přednášky týkající se autonomních dronů nebo nové legislativy. Ty zajistí ti nejpovolanější odborníci – Řízení letového provozu České republiky, Úřad pro civilní letectví a Ministerstvo dopravy České republiky. Návštěvníci určitě nepřijdou ani o cestovatelské přednášky, mohu slíbit, že z ptačí perspektivy uvidí nejrůznější kouty světa,“ láká na akci Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SIT), městské organizace, jež festival zajišťuje.

Festival se odehraje po oba víkendové dny v čase od 10 do 18 hodin- Více informací najdete webové stránce dronfest.cz a také facebookové události Dronfest Plzeň.

Kvůli pandemii se řada akcí přesunula do online prostředí. Touto cestou se rozhodl jít i Dronfest, který takto myslí i na ty, kteří to mají do Plzně daleko.  „K tomuto kroku nás inspirovaly události předchozích měsíců, kdy se veškeré dění přesouvalo do on-line světa. Snažíme si z toho vzít to dobré a jsme přesvědčeni, že se najde velké množství lidí, kteří výše zmíněnou možnost ocení. Zajistili jsme on-line přenos, máme moderátory, kteří budou festival komentovat a ve studiu zpovídat zajímavé hosty,“ dodal ředitel úseku SIT Port Tomáš Cholinský.

Plzeň a drony k sobě neodmyslitelně patří a využívají je například i záchranné složky. Hasičům, policistům a záchranářům jsou k dispozici při nejrůznějších typech zásahů a krizových událostí. Nejčastěji jsou povoláváni při pátrání po pohřešovaných osobách, při rizikových hromadných akcích nebo vyjíždějí k požárům velkého rozsahu. Díky termokamerám mohou hasiči vidět i jinak skrytá ohniska požáru. Od roku 2020 asistují dronaři policii u vážných dopravních nehod.

„Oblastí, kde dokážeme využívat bezpilotní letouny, je ale mnohem víc. Je proto logické, že právě Plzeň pořádá takto unikátní festival, jenž byl dokonce zařazený mezi nejlepší akce svého druhu ve světě. O jeho úspěchu svědčí i fakt, že na něj každoročně míří tisíce lidí z tuzemska i zahraničí,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Na festivalu se představí v rámci veletrhu dronů řada firem, které bezpilotní letouny využívají v nejrůznějších oblastech. „Spektrum vystavovatelů vždy naše Správa informačních technologií volí tak, aby bylo co nejpestřejší a lidé se mohli seznámit s různorodou technikou a načerpat zkušenosti od uznávaných odborníků,“ doplnil Vlastimil Gola (ANO), radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DRONET

Štítky akce, drony, festival, Dronfest, Plzeň, dron, přednáška, Armáda České republiky, Afghánistán, trend, armáda, Martin Baxa, ODS, ANO 2011, Úřad pro civilní letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený festival bezpilotního létání je zpět, své drony představí také armáda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.