Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Plzeňané v anketě rozhodli o podobě vánočního stromu i výzdoby Klatovské

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni se letos trochu promění. O výzdobě rozhodli Plzeňané v anketě na webových a facebookových stránkách města. Vůbec poprvé mohli lidé hlasovat také o podobě ozdob na Klatovské třídě. Co ještě chybí je samotný strom. Radnice proto vyzývá obyvatele Plzně a jejího okolí, kteří mají na zahradě vhodný exemplář a plánují jeho odstranění, aby ho před pokácením nabídli městu.

Na ozdobení vánočního stromu použijeme 3,5 kilometru světelných řetězů, které lze rozsvěcovat postupně po jednotlivých sekcích. K tomu přibydou další světelné ozdoby, jejichž motiv si občané zvolili,“ vysvětlila technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Vánoční výzdobu, které dominuje ledově bílé světlo, použilo město Plzně na vánoční smrk v prosinci 2019. O podobě výzdoby mohla veřejnost poprvé rozhodovat v loňském roce, kdy zvítězil motiv vločky.

Ideální kandidát? Smrk, jedle nebo douglaska

Stejně jako v minulých letech mohou lidé nabídnout strom ze své zahrady. Měřit by měl zhruba metrů a měl by disponovat pravidelným kuželovitým tvarem. „V současnosti máme nabídky v řádu jednotek a veškeré stromy správa velmi důkladně prověřuje. Stěžejním kritériem pro výběr je také přístupnost pro jeřáb a nákladní auto a strom, aby rostl v Plzni či v blízkém okolí Plzně,“ popsal Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Kandidáty posléze posoudí odborníci. Ne každý strom, který vypadá na zahradě krásně, se hodí na prostranství náměstí. „Výběr není jednoduchá záležitost, protože i po poražení je nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen. A v případě, že by se taková věc zjistila, je nutné mít v záloze další varianty,“ doplnil Miloš Pacolt, vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně.

Nabídku s uvedením adresy pozemku a kontaktem na majitele, dopravní přístupností pro jeřáb a nákladní auto, případně i s fotografií, je možné zasílat na Správu veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00, nebo na e-mailovou adresu: svsinfo@plzen.eu do konce září 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Vánoce, strom, výzdoba, Plzeň, anketa, vánoční stromek, zahrada, Náměstí republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané v anketě rozhodli o podobě vánočního stromu i výzdoby Klatovské  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.