Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radnice nabídla městský byt lékaři, který bude zajišťovat péči o cizince ze třetích zemí

Ukrajinskému lékaři, který bude zajišťovat zdravotní péči cizincům ze třetích zemí, poskytne město Plzeň nájemní byt. O pomoc se na radnici obrátila EUC Klinika Plzeň, která reaguje na měnící se spektrum pojištěnců a otevřela cizineckou ambulanci. Nejčastějšími pacienty bývají Ukrajinci a občané Běloruska. Byt o dispozici 3+1 momentálně prochází rekonstrukcí.

EUC Klinika Plzeň eviduje větší nárůst pojištěnců z řad obyvatel Ukrajiny a Běloruska. Už v srpnu tam otevřeli cizineckou ambulanci, která od září plně běží. Důvod je prostý. Při návštěvě běžné ordinace nastával mnohdy problém s komunikací a cizinec tam strávil až dvakrát více času než ostatní pacienti. V abulanci nyní ordinuje lékařka z Ukrajiny, která žije 15 let v Česku. 

„EUC Klinika v otevření cizinecké ambulance spatřuje další pozitivní posun v péči o česky mluvící pacienty, protože lékaři budou moci více času věnovat jim, a nikoliv překladatelům v rámci péče o cizince,“ uvedl ředitel EUC Kliniky Jan Šlajs.

Klinika oslovila i dalšího lékaře, který trvale žije na Ukrajině. Dvaačtyřicetiletý muž má do Česka přijet na konci října. Klinika už má všechny dokumenty i od ministerstva zdravotnictví. Samostatně pracovat začne od března 2022, až splní povinnosti dané lékařskou komorou. Nejdříve však bylo potřeba vyřešit zázemí. 

„EUC Klinika nevlastní bytovou jednotku, kterou by lékaři a jeho rodině mohla nabídnout k užívání, a proto požádala město o možnost nájmu bytu.Poskytnutím bytu pro lékaře bude město nápomocno k zajištění lékařské péče respektující jazykové a multikulturní rozdíly u osob, které česká ekonomika potřebuje,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf (ODS).

Pro tyto účely vytipovalo město byt o dispozici 3+1 v Nerudově ulic o ploše 119,6 metru čtverečních. V současné době prochází byt rekonstrukcí, aby vyhovoval potřebám rodiny lékaře.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky byt, nájemní smlouva, lékař, cizinec, Ukrajina, Bělorusko, Plzeň, pacient, Česko, EUC a.s., ODS, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice nabídla městský byt lékaři, který bude zajišťovat péči o cizince ze třetích zemí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.