Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kuny jsou mazaným nepřítelem majitelů aut. Zbavit se jich přitom lze snadno a levně

PR článek

S nadcházejícím podzimem by měli zbystřit především majitelé aut, kteří svůj vůz neparkují v dobře zajištěné garáži. Chladné počasí je totiž každoročně spojené s řáděním kun, které páchají v motorovém prostoru aut velké a zároveň nebezpečné škody. Kuny jsou však chráněná zvířata, jak se tedy vetřelce nenásilně a elegantně zbavit? Odpověď dává česká firma Format 1.

Kuny představují nebezpečí zejména pro motoristy, kteří svůj vůz parkují venku. Vzhledem k tomu, že kuna je velmi šikovný lezec a ke vniknutí do garáží, sklepů či na půdy jí stačí opravdu malá škvíra, nejsou však nijak vzácné ani případy jejich řádění v uzavřených garážích. 

Co je vlastně na autech láká? Zejména za chladných nocí si užívají zbytkové teplo od motoru. Zároveň jim chutnají různé zateplovací materiály a především kabely a hadice. Kvůli tomu představují kuny pro motoristy značné nebezpečí.

Otrávit? Stačí nadobro odehnat

Kuna je navíc velmi urputný a vytrvalý nepřítel. Když si zamiluje motorový prostor auta, vrací se do něj každý den, klidně i několikrát za noc. Pokud se tak majitel auta vydá do boje s vetřelcem, musí ho vyhnat nadobro. 

Jejich likvidace přitom nepřichází v úvahu, kuny skalní jsou totiž chráněná zvířata. Při pokusu o jejich otravu by navíc mohli přijít k újmě kočky, psi či jiná zvířata z okolí. Tyto drastické metody naštěstí nejsou k ochraně auta potřeba. Řešení může být humánní, praktické a k tomu účinné. 

„Stejně jako většina živočichů, také kuny jsou citlivé na určité zvukové frekvence, které jim jsou natolik nepříjemné, že v jejich přítomnosti prostě nevydrží,” říká Lucie Jakubčíková, jednatelka společnosti Format 1. Právě tato firma z Moravy se vývojem plašičů na různé druhy vetřelců specializuje už přes třicet let.

Vybití baterie nehrozí

Plašič kun je jednoduchá a účinná zařízení. Přístroj generuje náhodné měnící se zvuky určité frekvence, jež jsou kunám nepříjemné. „Kuna má dobrou paměť a pokud ji jednou vyženete, už se nevrátí,” vysvětluje Jakubčíková. V nabídce Format 1 jsou k dispozici čtyři typy elektronických odpuzovačů kun, myší a jiných hlodavců, které jsou určené do osobních a nákladních aut.

„Je možné si vybrat z tiché i slyšitelné varianty," říká Jakubčíková.  Plašič se v autě automaticky zapne a vypne na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru. Funkci přístroje indikuje LED kontrolka, během činnosti přístroje svítí, po nastartování motoru zhasne. „Odběr plašiče z autobaterie je naprosto minimální, zákazníci se tak nemusí bát vybití baterie,” dodává Jakubčíková.

Třicet let zkušeností v plašení škodné zvěře

Kuny, myši a další hlodavci netrápí jen motoristy. Nabídka společnosti Format 1 proto myslí i na majitele domů, chatiček a chalup a nabízí plašiče s napájením z běžné sítě. Ty dnes používají desítky tisíc lidí napříč republikou.

Společnost Format 1 založil začátkem devadesátých let inženýr Eduard Grec. Vášnivého zahrádkáře a šikovného vývojového pracovníka trápili na zahradě krtci. Sám si tak vyvinul účinné plašiče na jejich zahnání. Výrobky inženýra Grece fungovaly. Změna režimu mu navíc dovolila podnikat a tak vznikla firma Format 1. Pouze u plašičů na zahradu však nezůstalo.Portfolio našich výrobků je velmi široké. Vyrábíme plašiče na kuny, krtky, myši nebo ptáky. K tomu nabízíme také lapače hmyzu a menší elektrotechniku,” uvádí Jakubčíková. 

Úspěšná je firma také ve výrobě průmyslových vah. „Zajišťujeme výrobu a distribuce vah, omezovačů přetížení do výtahů a jeřábů, celou řadu zemědělských vah, váhy pod sila nebo mostové a přejezdové váhy,” doplňuje. Všechny výrobky Format 1 mají podle Jakubčíkové jeden hlavní společný rys - kvalitu a s ní spojenou dlouhou životnost.

„Snažíme se vyrábět produkty tak, aby vydržely. Nemáme rádi levné šunty, které člověk rychle zahodí a nahradí novým. Naše produkty drží a když po čase potřebují servis, rádi je opravíme. Myslíme na přírodu,” uzavírá jednatelka společnosti.

Ohodnoť článek

Štítky kuna, auto, motor, škody, plašič, format 1, plašiče, garáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuny jsou mazaným nepřítelem majitelů aut. Zbavit se jich přitom lze snadno a levně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.