Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koronavirus opět nabývá na síle, Plzeňský kraj zatím náporu nemocných odolává

V Česku ve středu přibylo 376 potvrzených případů koronaviru. Počty hospitalizovaných se blíží stovce, ve středu vyžadovalo nemocniční péči 96 pacientů s onemocněním covid-19, ve vážném stavu jich bylo 14. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 161 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (52), následuje Klatovsko (25), severní Plzeňsko (24),  jižní Plzeňsko (22), Domažlicko (16), Tachovsko (15) a Rokycansko (7).

Odborníci očekávají další nárůst počtu infikovaných i hospitalizovaných. Ve druhé polovině září by mohlo být v nemocnicích i více než 500 koronavirových pacientů, odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V Plzeňském kraji připadá na 100 tisíc obyvatel 13 nakažených, což je druhý nejlepší stav v rámci ČR. Lépe je na tom už jen Olomoucký kraj. 

Denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání stoupají nepřetržitě od konce srpna. V minulém týdnu se dvakrát dostaly lehce nad 300, v tomto týdnu jsou nárůsty výrazně vyšší. Za pondělí eviduje ministerstvo zdravotnictví 391 odhalených případů koronaviru a v úterý 583. Více případů bylo naposledy v druhé půlce května. Loni touto dobou začaly počty stoupat nad tisíc, ve druhé půlce října nad 10 tiscí, maximem při loňské podzimní vlně bylo na začátku listopadu přes 15 700 potvrzených případů za den.

Za týden bylo v Karlovarském kraji téměř 130 případů, nejhorší situace je aktuálně na Karlovarsku, foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Podle odborníků by ale díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, neměla v letošním roce taková situace nastat. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu uvedl, že v září je mezi novými případy covidu-19 asi 30 procent školních dětí. Další velká část jsou podle něj mladí do 30 let a neočkovaní ve věku 30 až 40 let, kde je stále mnoho neočkovaných.

Za celou Českou republiku je nyní 22 případů na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, zhruba o polovinu více než před týdnem. Nejhorší situace je Karlovarském kraji a v Praze.

Zdravotníci podle aktuálních dat ministerstva aplikovali od začátku očkování loni v prosinci přes 11,59 dávek vakcíny proti covidu. V úterý bylo naočkováno 13.135 lidí, zhruba o 5000 méně než před týdnem. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,8 milionu lidí.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 413 lidí s covidem-19 dosud zemřelo.

Incidenční číslo, tedy týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, stouplo k dnešku na 22 z předchozích 20. Ještě před týdnem byla celostátní incidence 13. Naopak reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného nepatrně kleslo, a to na 1,43 z předchozích 1,47.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Krajská hygienická stanice, Karlovarský kraj, Plzeň, okres Domažlice, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus opět nabývá na síle, Plzeňský kraj zatím náporu nemocných odolává  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.