Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Série dokumentů připomene významná místa v kraji spjatá s koncem války

Jaká místa v Plzeňském kraji sehrála důležitou roli na konci 2. světové války? Na to odpoví devět dokumentárních snímků s názvem Po stopách osvobození s Lukášem Langmajerem. Promítání bude zdarma už zítra od půl deváté večer na Náplavce na Radbuze.

Devět video snímků mohou zájemci spatřit v úterý 7. září 2021 od 20:30 hodin na Náplavce na Radbuze v rámci projektu Finále Plzeň OFF Program.

Šestici pořadů mohli diváci vidět letos v květnu v premiéře on-line studia Slavností svobody, všech devět dílů najednou ale uvede v premiéře připravovaný stejnojmenný zážitkový večer. Akce se účastní i Plzeňan Lukáš Langmajer, který je průvodcem každého dílu, a navíc je vnukem amerického vojáka.

„Myšlenka natočit dokumentární sérii, která by veřejnosti populárně naučnou formou představila lokality a některé paměťové instituce spojené s osvobozením Plzeňského kraje a také činnost vojenských historických klubů, vznikla v komplikovaném období lockdownů a v čase opatření proti šíření covid-19,“ přiblížil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). Videa jsou pozvánkou nejen k návštěvě jednotlivých historicky pozoruhodných lokalit, ale přibližují právě i nepostradatelné partnery Slavností svobody Plzeň – vojenské historické kluby.

Cyklus si klade za cíl seznámit lidi s významnými místy i s každodenním životem operujících amerických jednotek nebo jejich výstrojí a výzbrojí. Natáčení probíhalo nejen v Plzni, ale také v Rokycanech, Domažlicích, Dílech, Újezdě na Domažlicku, na Zelené Hoře a v Líních.

„Historické události spjaté s osvobozením v roce 1945 nesmí být zapomenuty. Projekt krátkých dokumentárních snímků mapujících nejrůznější místa spojená s postupem americké armády na území našeho kraje je zajímavou a poutavou připomínkou událostí, které se staly klíčovými momenty novodobé historie. Plzeňská místa spojená s koncem války jsou velmi známá. Proto jsem ráda, že se tvůrci vypravili i do vzdálenějších míst, jako jsou třeba Bělá nad Radbuzou, Nepomuk, či Hostouň,“ doplnila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Kunc

Štítky Plzeň, historie, osvobození, válka, dokument, kultura, Lukáš Langmajer, Plzeňský kraj, druhá světová válka, Radbuza, náplavka, ODS, Martin Baxa, Ilona Mauritzová, slavnost, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Série dokumentů připomene významná místa v kraji spjatá s koncem války  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.