Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Seniorka uštknutá zmijí si sama vysávala jed z rány, dostala prudkou alergickou reakci

Výlet na Šumavu málem skončil tragicky pro šestašedesátiletou seniorku z Prahy. Žena se vydala na sběr borůvek, při kterých ji do prstu uštknula jedovatá zmije. Místo toho, aby si přivolala pomoc, rozhodla se vysát si jed z rány. Ovšem už ho nevyplivla. O dvě hodiny později si už zavolala záchranku. Ani tehdy si ještě neuvědomovala, jak moc hazarduje se životem.

Dlouhé dvě hodiny trvalo, než si seniorka zavolala pomoc. Při sběru borůvek v okolí Kvildy ji kousla do prstu překvapená zmije.

„Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, paní byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi, než nám. Vzápětí přijel sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Modravy a jeho posádka si ženu už převzala do péče,“ popsal výjezd Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.

Situace se ovšem dramaticky zkomplikovala. U pacientky se objevil velký otok jazyku a v obličeji. „Podle informací ze záchranky si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která jí výrazně ohrozila,“ doplnil Ritter.

Horská služba důrazně varuje výletníky, aby i nyní na počátku podzimu dávali pozor na možné setkání s jedovatými hady. „Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ apeluje na návštěvníky hor náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Zároveň dodal, že ideální je v těchto případech využít mobilní aplikaci Záchranka.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky Šumava, záchranáři, horská služba, uštknutí, had, zmije, jed, Praha, Jan Ritter z Rittersberka, Kvilda, Modrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorka uštknutá zmijí si sama vysávala jed z rány, dostala prudkou alergickou reakci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.