Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Očkovací místo v kulturním domě v Klatovech končí, zájemci o vakcínu budou muset do nemocnice

Kulturní dům Družba bude od tohoto víkendu opět patřit kultuře. Tempo očkování se zpomaluje, proto se zdravotníci opět vrátí zpět do Klatovské nemocnice. Klatovy byly přitom prvním městem v Plzeňském kraji, kde začali proti covidu očkovat i v jiném než zdravotnickém zařízení.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 221 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 99 427 osob. Zemřelo 1582 osob. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (62), následuje severní Plzeňsko (38), jižní Plzeňsko (36), Klatovsko (32), Tachovsko (25), Rokycansko (19) a Domažlicko (9).

Od pátku 20. srpna bude Klatovská nemocnice očkovat už výhradně v nemocnici, a to v monobloku v ortopedické ambulanci. Od 26. ledna do současnosti podali zdravotníci v Družbě zhruba 40 tisíc dávek vakcíny.

„Věříme, že to přispěje k tomu, aby případné další vlny pandemie nemoci covid měly mírný průběh a aby nejen náš klatovský kulturní dům sloužil do budoucna už pouze svému původnímu účelu," doplňuje ředitel Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

Nadále se bude očkovat v kulturním domě ve Stodu. Očkování tam bude pokračovat minimálně do listopadu. Velkokapacitní očkovací místo v Plzni v sále učiliště ve Vejprnické ulici bude v provozu do konce září.

„Nemocnice Plzeňského kraje provozují dlouhodobě šest očkovacích míst, které jsou v Plzni, Klatovech, Domažlicích, Stodu, Rokycanech a v Plané. K včerejšímu večeru podala všechna uvedená očkovací místa přes 263 tisíc dávek vakcín. Očkování bylo dokončeno u 125 tisíců osob,“ shrnul mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Krajské nemocnice zavádějí mobilní týmy

Na některých očkovacích místech je dále možné si vybrat typ vakcíny. K dispozici je hlavně vakcína od společnosti Pfizer a dle očkovacího místa také Moderna nebo jednodávkový Janssen. Nemocnice Plzeňského kraje také postavily čtyři mobilní očkovací týmy. Od tohoto týdne začnou obsluhovat Klatovsko, Domažlicko, Tachovsko, jižní Plzeňsko a Rokycansko.

Nejvíce vakcín aplikovalo zájemcům Velkokapacitní očkovací místo v Plzni-Skvrňanech (přes 87 tisíc), Stodské nemocnice (52 tis.) a Klatovské nemocnice (47,5 tis)

„Kontaktujeme starosty a starostky jednotlivých obcí případně i měst v regionu, především těch, kde je míra proočkování pod krajským průměrem, a informujeme je o možnostech, že by se u nich zastavil náš mobilní očkovací tým. Na vedení obce pak je, aby oslovilo obyvatele, zjistilo zájem a pak už stačí se jen domluvit na konkrétním termínu, kdy očkovací tým přijede,“ popisuje za Klatovskou nemocnici Vladimíra Nováčková.  

Nejnižší podíl naočkovaných obyvatel mají v kraji především menší obce do 200 obyvatel, které jsou vzdálenější od velkých stacionárních očkovacích míst. Tam stačí k nízkému průměru malé množství nenaočkovaných obyvatel. Nezřídka se jedná také o příhraniční regiony, kde může být důvodem nízkého podílu naočkovaných i skutečnost, že řada lidí pracuje v zahraničí jako pendleři, z nichž někteří podstoupili očkování v Německu a v české evidenci jsou zatím evidováni jako neočkovaní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, nemocnice, mobilní týmy, vakcína, kulturní dům, Klatovy, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací místo v kulturním domě v Klatovech končí, zájemci o vakcínu budou muset do nemocnice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.