Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nemoc ji připravila o zrak, touha po adrenalinu ji ale neopustila. Teď se svezla v závodní buggy

Jarka byla vždy vášnivou cyklistkou a milovala také adrenalin. Než ji zákeřná nemoc připravila o zrak, jezdila se dívat na automobilové závody a doufala, že jednou usedne i za volant nadupaného vozu. Osud ji tohle štěstí ale nedopřál, přesto si vyzkoušela jízdu jako spolujezdec v buggy. To vše v rámci velkého překvapení, které připravila firma se sídlem v Dnešicích na jižním Plzeňsku. Zaměstnanci uspořádali také sbírku, jejíž výtěžek půjde na projekt Návštěvy POTMĚ, jehož je Jarka také součástí.

„Zhruba třináct let zpátky, když jsem ještě normálně viděla, tak jsme se jezdili dívat do Dobřan na 24hodinový závod. Přeci jenom, když to ještě šlo, tak jsem měla ráda ten adrenalin a vždycky mě to lákalo. V té době bych si to raději vzala do ruky a řídila sama, což teď tedy už nejde,“ říká úvodem Jaroslava Češková.

Adrenalinové svezení na Šlovickém vrchu u Dobřan měl na svědomí tým West Bohemia Racing a František Macháček, který tentokrát roli řidiče nechal na svém kolegovi Petru Hauptmannovi a sám se chopil role spoluorganizátora. Spolujezdkyni usadil do vozu, přesvědčil se, že je vše, jak má být a už nezbývalo nic jiného než odmávnout start.

„Když přijeli zpátky, tak jsem se ptal, jak se cítila a ona řekla: Ptala jsem se Petra, kolik jel a povídal, že 95 kilometrů v hodině, tak jsme mu řekla, že pocitově jede pomalu a ať přidá. Tohle mě samotného opravdu hodně zaskočilo. Jet takto rychle v takovým terénu je už docela kalup," vypráví se smíchem Macháček.

„Ta trať byla krátká, takže když už se pořádně rozjel, tak musel zase brzdit, ale i tak to byla prostě bomba,“ doplnila nadšeně Jarka.

Jaroslava Češková a její řidič Petr Hauptmann

„Příští týden odjíždíme na závody do Rumunska 4V Rally Raid Romania a odtud rovnou do Chorvatska na Dinaric Rally 1500km, což je zatím náš nejdelší závod. Naše buggy nebo jak se správně píše SxS stroj Arctic Cat Wildcat XX, nebyla nijak speciálně připravována na dnešní den. Jaruška na konci akce byla tak nadšená, že se domluvila s naším týmem a je pozvaná na závody Orlen Super Race v Hodoníně, kde by se měla zúčastnit jako první nevidoucí navigátor ostrých závodů,“ říká Macháček.

Macháček: Jsou navigátoři, kteří jsou na opravdu vysoké úrovni. Ti si k vám sednou a jedete, ačkoli jste spolu dřív nejezdili. Tam jde jen o to si před jízdou říct, jak hlásí zatáčky a další základy. Pak je důležitá komunikace a hodně na sebe mluvit.

Super Race je uzavřená a poměrně krátká trať. Řidiči ve výsledku stačí, aby si ji jednou projel pomaleji, zapamatoval si ji a nezkušený navigátor pak nemusí mít obavy, že by vše záviselo na něm. V drtivé většině závodů je to ale jinak.

„Pokud jedeme cross country, tak já za sebe tvrdím, že řidič je taková “cvičená opice“ a ten hlavní, kdo v tom autě sedí je ten navigátor. Když řidič udělá chybu, může ji rychle napravit, když udělá chybu navigátor, tak vás zabije. Všude jsou uvedený jako jedničky ti řidiči, ale já tvrdím, že hlavní je ten navigátor,“ skládá poklonu Macháček svým kolegům.

Dar pomůže speciálnímu projektu

Celá akce se konala pár týdnu po cyklomaratonu okolo České republiky. Smyslem akce je spojovat handicapavané sportovce s nehandicapovanými. I proto je jedna z podmínek, že součástí týmu, který absolvuje maraton, musí být minimálně jeden ZTP cyklista. Dále je pak podmínkou, aby každý tým měl svého patrona,“ vysvětluje podnikatel Michal Pešek z týmu PEŠEK Machinery.

Jejich patronem se stala právě Jarka Češková. I díky tomu vzniklo nové přátelství, a tak se jí rozhodli překvapit a uspořádali sbírku. Částka 22 500 korun byla vybrána z projektu Cesta za snem. Peníze si pro sebe ale Jaroslava nenechala a předala je projektu Návštěvy POTMĚ, který se snaží šířit osvětu o životě lidí se zrakovým postižením. Pracovníci, kteří jsou všichni nějakým způsobem zrakově handicapovaní, dochází do domovů seniorů, škol nebo pořádají workshopy pro děti. V Plzni Jarka spolupracuje s kolegyní a držitelkou Ceny Olgy Havlové Martinou Půtovou. 

Bojovala o život, přišla o zrak a přesto pomáhá druhým, taková je držitelka Ceny Olgy Havlové

Cenu Olgy Havlové za rok 2020 získala v červnu za osvětovou činnost a pomoc lidem s popáleninami Martina Půtová z Plzně. Osud se s Martinou rozhodně nemazlil. Krásná žena na konci roku 2013 utrpěla popáleninový úraz chemikálií, při kterém měla...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto František Macháček

Štítky nevidomí, postižení, návštěvy potmě, osvěta, Buggy, závod, automoto, adrenalin, projekt, František Macháček, Plzeňský kraj, Dnešice, Michal Pešek, Dobřany, PKN Orlen, Česko, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemoc ji připravila o zrak, touha po adrenalinu ji ale neopustila. Teď se svezla v závodní buggy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.