Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaječí námluvy ve městě končí mnohdy tragicky, mladí samci z venkova nezvládají automobilový provoz

Mladí zajíci z venkova se stahují do Plzně, kde žije množství samic s mláďaty. Bohužel život ve městě není pro každého a mnozí zajíci umírají pod koly automobilů. I když se to na první pohled nezdá, řeč je skutečně o zajících – zvířatech, kteří přichází na zaječí námluvy do města. Velmi často se pak ocitnou v péči pracovníků záchranné stanice a bohužel většina střetů s automobily pro zajíce končí smrtí.  

„V rozestupu tří dnů jsme v Bolevci, Lochotíně a na Košutce řešili tři zásahy u zajíců polních. Pravděpodobně se jedná o důsledek dalších zaječích námluv a přesun zaječích „frajerů“ z okolní krajiny za „holkama“ do města. Samic s mláďaty máme v Plzni totiž dlouhodobě víc, než mají myslivci v honitbách kolem Plzně. A jak je vidět, námluvy a pohyb prostředí neznalých zajíců ve městě je kolikrát mnohem nebezpečnější, než hopkání a zevlování na polní cestě někde v divočině,“ vysvětlil šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.  

Dospělý samec zajíce polního s useknutým pravým předním během v Ledecké ulici musel být v důsledku zranění a zdravotního stavu veterinárním lékařem nakonec utracen. Dalšího, tentokrát autem sraženého zajíce, dovezly v papírové bedně na záchrannou stanici po telefonické domluvě dvě duchapřítomné dámy včera z konečné tramvaje číslo 1 v Plzni Bolevci. „I v tomto případě se jednalo o samce s ochrnutými zadními běhy, neschopností pohybu a tržnou ránou na boku. Bohužel ani tady nebyla četná poranění slučitelná s dalším životem zvířete,“ konstatoval Makoň.

Dalšího autem sraženého polomrtvého zajíce našla mladá žena pro změnu ležet u krajnice vozovky před konečnou tramvaje číslo 4 v Plzni na Košutce. Ani tento zajíc četná poranění a traumata nepřežil. Motoristé by proto měli v tomto období dávat větší pozor v ulicích v okrajových částech Plzně, kde se vyskytuje větší množství dezorientovaných zajíců, kteří nejsou zvyklí na automobilový provoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky zajíc, sražený zajíc, zaječí námluvy, střet se zvěří, Plzeň, Košutka, Bolevec, Lochotín, venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaječí námluvy ve městě končí mnohdy tragicky, mladí samci z venkova nezvládají automobilový provoz  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.