Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po bouřích vstup zakázán: Větrem poškozené stromy ohrožují všechny návštěvníky lesů

Silné letní bouře, které se před pár dny prohnaly také Plzeňským krajem, za sebou zanechaly obrovskou spoušť. Škody pomalu sčítají také lesníci, kteří musí odtěžit tisíce kubíků poškozeného dřeva. Některé stromy jsou dokonce tak poničené, že mohou spadnout i při bezvětří. Na řadě míst tak platí zákaz vstupu do lesů. To se týká hlavně Tachovska a okolí Blovic na jižním Plzeňsku. Lidé na to mnohdy nedbají a zbytečně riskují, že přijdou k úrazu.

„V Plzeňském kraji evidujeme asi 30 tisíc metrů krychlových dříví poškozeného během letních bouřek, nejvíce v údolí Kosového potoka mezi Stříbrem a Tachovem. Vítr tam nalomil, zlomil nebo vyvrátil zhruba 15 tisíc stromů,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. I proto úřady v Tachově pro katastr Výška a úřad ve Stříbře v katastrech Třebel a Záhoří zakázaly vstup do lesů, a to až do konce záři. V lesích se těží poničené dřevo a pohybuje se tam těžká technika.  

„Uzavřelo se asi 10 km lesních a turistických cest, nad nimiž jsou nakloněné vyvrácené nebo nalomené stromy, a protože je půda podmáčená, stromy mohou spadnout i za bezvětří. Proto upozorňujeme a žádáme občany, aby zákaz respektovali s ohledem na bezpečnost a své zdraví. Na cestách jsme umístili cedule s odůvodněním zákazu vstupu i vyznačením oblasti na mapě,“ doplnila Jouklová.

Z oblíbeného tábořiště se musely odebrat i děti z křesťanského sdružení mládeže YMCA. „Co nesežral kůrovec, dokonala silná bouře. Tábořiště, kam jezdíme už téměř 30 let, se pro nás tak bohužel stalo ze dne na den neobyvatelným,“ uvedli organizátoři letních tábora YMCA Praha na Kosím potoce. Prostřednictvím sociálních sítí pak hledali náhradní tábořiště.

Desítky let práce přišly vniveč

Kamensko, Španělsko, Doubí a Rohatá. To jsou nejpostiženější oblasti na jižním Plzeňsku. V lesích je velké množství vyvrácených stromů. Větší nebezpečí ale představují nahnuté dřeviny.

„Stabilita kořenového systému je u těch stromů tak pochroumaná, že nedokážu sám odhadnout, který strom spadne a který ne. Ve vlastnictví města Blovice máme 300 hektarů a napadlo to v podstatě 95 procent majetku. Co se týče kubíků, tak to odhaduji až na dva tisíce, které budeme muset vytěžit. Vítr rozvrátil i mladé čtyřicetileté, a dokonce dvacetileté porosty. Ekonomicky tu škodu ještě nedokážu vyčíslit, ale ekologicky je to třicetiletá práce, která přišla vniveč,“ konstatuje sklesle blovický lesník Radek Šindelář.

V současné době shání techniku, která by škody odstranila. Aktuálně se jeden harvestor pohybuje na Hradišťské Lhotce, kde bude ještě několik týdnů. Některá místa jsou ale těžko přístupná a odstranění škod bude náročné a zdlouhavé. Za normálních okolností by zde řešili otázku kůrovce, což právě letos už vypadlo velmi nadějně. „Toho kůrovce letos moc nebylo. Něco už se vytěžilo, další místa jsem měl vyznačená, jenže pak přišla bouřka a celý plán mi zhatila,“ postěžoval si lesník.

Houbaři si nedají říct

Zákaz vstupu do lesů zveřejnila blovická radnice na svých webových stránkách i na sociálních sítích. U vstupu do lesa jsou také výstražné cedule, varování a někde dokonce i policejní páska. Ani to ale řadu lidí od návštěvy lesa neodradí.

„Řekl bych, že hodně lidí to ignoruje. Vstup do lesa u Hradišťské Lhotky jsme i uzavřeli páskou městské policie, kterou po pár dnech někdo strhnul. Lidem je to jedno, lezou pod vývraty i nahnuté stromy. Můžeme jim to říkat horem dolem, ale nedají si říct,“ dodal Šindelář.

Jeho slova potvrzují i městští strážníci, kteří minimálně dvakrát denně do zasažených lesů jezdí. Pokuty zatím nedávají, ale nezodpovědné lidi z lesa vyženou. „Domluvíme jim a vysvětlíme situaci. Jsme domluveni i s Policií ČR, která do míst jezdí o víkendech. Mimo pásek máme všude i cedule, které varují před nebezpečným,“ potvrdil nám strážník městské policie.

Pokud se ovšem někdo do lesa po hodině vrátí, protože tam zapomněl dva hříbky, to už ovlivnit nedokážou. Vše je zkrátka o zodpovědnosti houbařů, chatařů a výletníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky bouře, vítr, les, stromy, nebezpečí, zákaz, houbaři, policie, Blovice, Stříbro, Tachovsko, strom, bouřka, Plzeňský kraj, okres Tachov, Lesy České republiky, Radek Šindelář, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po bouřích vstup zakázán: Větrem poškozené stromy ohrožují všechny návštěvníky lesů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.