Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňská zoo jako jediná v republice chová velmi vzácné promyky bažinné a ovíječe

Plzeňská zoo získala zatím jako jediná v ČR velmi vzácné promyky bažinné, největší žijící mangusty, a dále samici ovíječe maskovaného. Zvířata mohou návštěvníci dobře vidět, protože se velmi rádi předvádějí.

Zoo dostala dospělý pár promyk bažinných před třemi týdny z privátního chovu z Německa. „V Evropě nejsou chované skoro vůbec. Máme je jenom my a, myslím, jednu Magdeburg. Návštěvník tak uvidí raritu," uvedla zooložka Lenka Václavová. Může to pro něj být na první pohled obyčejné zvíře, ale jde o největší z promyk, které na světě žijí, váží až pět kilogramů. „Dorůstá až 60 centimetrů a s ocasem má třeba metr. Je to opravdu veliké zvíře. Všichni známe mangusty a surikaty, které mají okolo kila, takže pětikilová 'promyčka' je fakt unikát, protože opravdu nikde nejsou," popisuje. Promyky jsou podle zooložky zvyklé na lidi a jsou vidět. „Ty naše rozhodně nejsou plaché a mají rádi návštěvníky, prohlíží si je a jsou rádi, že mají zábavu. Je to otázkou, zda se návštěvník dívá na mangustu, nebo ona na něj," uvažuje Václavová.

Čtyři sloni by se mohli za pár let stát hvězdami plzeňské zoo, zahrada už zadala projekt nového pavilonu

Plzeňská zoo zadala projekt nového pavilonu pro slony indické, který vyroste na 14 hektarech luk proti současnému areálu zoo. Expozice Sloni na Mži zhruba za miliardu se připravuje 17 let. Zoo teď dostala od města na projekt 14 milionů korun....

Plzeňská zoo chová hodně druhů mangust, malinkých šelem. Kromě mangust žíhaných ještě trpasličí, dále promyky červené, které jsou proti bažinným poddruhům malé, a pak ještě mangusty tmavé, také zřídka chované. Promyky bažinné žijí opravdu v bažinách. Obývají hlavně centrální část Afriky, protože potřebují vodu. Živí se hlavně vodními živočichy - raky, šneky a dalšími.

Promyka bažinná, foto: ZOO Plzeň

Stejnou dobu má zoo také samici ovíječe maskovaného, který žije v Indonésii. Leze po stromech tak, že ovíjí kmeny a větve ocasem. „Je to taková obří asijská kuna, má už skoro osm kilo," vysvětluje Václavová. Zoo už měla dříve ovíječe filipínského vážícího okolo dvou kilogramů. „I když je to gigant, tak na první pohled vypadá obyčejně. Ale když víte, jaký je to unikát, tak to má úplně jiný rozměr," dodala. Žije vedle velmi populární pandy červené, jichž je v evropských zoo mnoho, ale ovíječů jen asi deset. „A prakticky se je zatím nepovedlo množit, protože jsou v zoo nově," řekla. V kleci se předvádí, na rozdíl od pandy, která se schovává. Ovíječ je také masožravec, ale polovinu stravy má rostlinnou, zejména ovoce a sladší zeleninu.

Zoo už měla dříve pár ovíječů z privátního chovu v Čechách. Samička z Indonésie byla velmi vystresovaná, takže uhynula krátce po příchodu. „A samec, který je naopak hodně kontaktní, zůstal. Sháněli jsme, ale je jich tak strašně málo. Nakonec nám ji darovali kolegové z polského Zamośće, kde žijí dva páry. Další pár je kromě Plzně ještě v Berlíně a ve dvou chovech v Rusku," uzavřela.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, promyka, ovíječ, Česko, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Indonésie, Berlín, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo jako jediná v republice chová velmi vzácné promyky bažinné a ovíječe  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.