Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Archeologové provedou zájemce po vybraných lokalitách v Plzeňském kraji

Milovníci historie se mohou těšit na zajímavé komentované procházky v rámci celostátní akce Archeologické léto. Celkem se v celé zemi budou moci s odborníky vydat na 80 lokalit. V Plzeňském kraji jich je v nabídce 11 a jde například o zříceninu hradu Věžka nebo hradiště Sedlo u Sušice.

V rámci celostátní akce má široká veřejnost opět možnost navštívit řadu známých i zapomenutých lokalit. V Plzeňském kraji se jedná o jedenáct historických míst. Po některých z nich, například zřícenině hradu Věžka a hradišti Sedlo u Sušice, budou provázet i archeologové plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu. Odborníci návštěvníkům přiblíží práci archeologů a prozradí, co za tajemství se v daných místech ještě ukrývá.

Hrad Věžka je velmi zajímavá zřícenina nevelkého šlechtického hradu. Dochované zdivo bez navazujících přestaveb dává archeologům možnost si představit, jak vypadala jeho původní podoba. První zmínka o něm pochází z roku 1351, ale stál už ve 13. století. Osídlení hradního návrší bylo dokonce doloženo mnohem dříve, a to v době neolitu. Později se zde nacházelo opevněné pravěké hradiště. Od 16. století je hrad uváděn jako pustý. Základy hradu byly odhaleny po polovině 20. století členy historického kroužku, čímž došlo zároveň k ohrožení dochovaného zdiva.

V současné době v nejbližším okolí lokality probíhá archeologický výzkum, který je zaměřen na místo takzvaného obléhacího tábora. Trasa procházky povede z hradní zříceniny přes místo údajného středověkého přívozu a původně gotického kostela v podhradí. Tématem prohlídky bude i prověřování možné pravdivosti řady pověstí, které se k hradu vážou. Termíny prohlídek jsou 21. a 28. července.

Účast na komentovaných prohlídkách je ve většině případů bezplatná, nicméně je nutné si předem rezervovat vybraný termín. Kalendář naleznete ZDE.

Hradiště Sedlo u Sušice nabízí nádherný výhled do údolí s hradem Kašperkem v pozadí. „Osídlení zde bylo doloženo v několika obdobích pravěku a raného středověku. Mezi skalními bloky byly zjištěny široké a vysoké kamenné valy a na jednom z výběžků dochovaný původní vstup. Celková délka dosud neprozkoumaného opevnění dosahuje téměř jednoho kilometru,“ uvádí NPÚ. V lokalitě se dosud archeologové zabývali menší výzkumy, při kterých nalezli stopy obydlí a bronzové obloukovité držadlo cedníku dovezeného v době laténské z Itálie. Památka je bohužel poškozovaná technikou při těžbě dřeva a cyklisty. Komentovaná prohlídka lokality proběhne dne 23. července a 14. srpna.

V kraji se budou konat i další vycházky. Přesný přehled najdete na webových stránkách akce. Půjde o vycházky do Rabštejna nad Střelou, za systémem opevnění bojiště u Rozvadova, dochovanými pozůstatky předhradí hradu a zámku Krašov, po stopách vsi Újezd a k tvrzi Šebíkov. Zájemci se dostanou také na zříceninu jednoho z nejstarších šlechtických hradů Litice, hrad Opálka, Obrovo hradiště u Žinkov se zříceninou hradu Potštejn.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni | Zdroj Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni

Štítky archeologie, výzkum, památky, hrad, zřícenina, mohyla, Plzeňský, ZČU, Plzeňský kraj, hradiště, zřícenina hradu, Sušice, Věžka, Národní památkový ústav, raný středověk, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové provedou zájemce po vybraných lokalitách v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.