Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami, na západě Čech hrozí i rozvodnění řek

Silné bouře s přívalovým deštěm opět zasáhnou většinu území republiky. Podle meteorologů hrozí na západě Čech přívalové deště i velmi silný vítr. Díky předchozím srážkám je také více nasycená půda v povodí Klabavy a Úslavy a je tak možné, že tyto toky překročí druhý stupeň povodňové aktivity. Výstraha před silnými bouřkami a povodněmi je v platnosti od úterního odpoledne.

Jednotlivé bouřkové buňky se budou pohybovat k severu až k severozápadu, takže přes některé oblasti může přejít i více bouřek po sobě. Nejnebezpečnějšími projevy proto budou přívalové srážky s úhrny 40 až 80 milimetrů, výjimečně i vyššími,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vzhledem k množství srážek může v noci na středu docházet ke vzestupu hladiny vody na menších tocích, což se týká hlavně Rokycanska, Plzně a jižního Plzeňska.

„V povodí Klabavy a Úslavy je v důsledku předchozích srážek půda velmi nasycená a vzestupy mohou být okamžité a prudké, nelze vyloučit překročení druhého stupně povodňové aktivity,“ doplňují meteorologové a zároveň varují, že přívalové deště mohou zatopit podchody, sklepy a zanést silnice nečistotami z polí. Opatrní by tam měli být především řidiči. Na zahradě by bylo vhodné vše sklidit, aby nic neodnesl vítr. Podle předpovědi se ještě ve středu mohou v Česku vyskytnout silné bouřky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky počasí, předpověď, výstraha, bouřky, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, bouřka, Česko, přívalový déšť, Český hydrometeorologický ústav, Klabava, Úslava, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami, na západě Čech hrozí i rozvodnění řek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.