Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Barokní freska, obnovený vodní hamr nebo zachráněná roubenka. Hlasujte v soutěži pro svého favorita

Příznivci historie mohou až do konce září hlasovat o vítězi ceny Památky děkují, kterou pořádá Národní památkový ústav (NPÚ). Plzeňský kraj má hned tři želízka v ohni, a to fresku na zámku v Horažďovicích, vodní hamr v Dobřívě a roubenku v obci Trnová. Do soutěže se v celé republice zapojilo 34 počinů a objevů z oblasti památkové péče. O konečném vítězi rozhodne odborná porota.

Ocenění Památky děkují v každoroční soutěži Patrimonium pro futuro, je uděleno na základě online hlasování veřejnosti. Svým hlasem mohou milovníci památek a historie podpořit jednoho z navržených kandidátů na získání této speciální ceny napříč celkovými šesti kategoriemi. V Plzeňském kraji o přízeň fanoušků usilují tři památky.

Barokní freska na zámku v Horažďovicích

Při obnově interiérů se čas od času vyskytne ukrytý poklad. V Horažďovicích se jednalo o nástropní malbu, kterou objevil a zrestauroval Jindřich Šlechta. „Průzkum vrstev přemaleb, který provedl restaurátor před běžnou obnovou povrchů stěn a stropu v západním křídle zámku, odhalil v místnosti prvního patra nárožní věže rozsáhlou nástropní barokní figurální fresku. Malba neznámého autora byla identifikována jako milostný výjev z doby kolem roku 1700, zhotovený dle grafické předlohy z konce 16. století Hendrikem Goltziusem,“ uvádí odborníci z NPÚ.

Námětem malby je scéna ze starověké báje a pověsti o závisti. Malba byla v minulosti zakryta pravděpodobně kvůli rozsáhlému poškození podhledu stropu, které bylo způsobené jeho nevhodně technicky řešenou konstrukcí. K dalšímu poškození malby v minulosti došlo při vkládání rozvodů elektroinstalace. Ve středu stropu se malba již nedochovala. V rámci restaurátorských prací byla tudíž provedena i rekonstrukce nedochovaných částí. Pro fresku mohou lidé hlasovat v kategorii Objev.

Vodní hamr v Dobřívě

V kategorii Obnova památky se nominace dočkala největší a nejvýznamnější stavba svého druhu v České republice, která představuje unikát i v rámci střední Evropy. Před zásahem se hamr na Rokycansku nacházel v téměř havarijním stavu. Prosakovala do něj voda, některá zařízení nebyla funkční a postupně degradovala. Naštěstí se podařilo unikátní objekt zachránit a nyní je dokonce opět plně funkční.

„Hamr pohání čtyři vodní kola náhonem z rybníka v těsném sousedství objektu. Dvě vodní kola pohánějí dva velké nadhazovací hamry, třetí kolo pohání transmisní rozvod pro hamernické doplňkové stroje (nůžky, brusky, dynamo). Současně pohání i dvojici menších stlačovacích hamrů. Čtvrté kolo je určeno pro pohon dřevěného kazetového měchu pro vyhřívací pec. Nedílnou součástí objektu je výheň a kovářské předváděcí pracoviště,“ přiblížil fungování vodního hamru ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.  

Roubenka v areálu usedlosti č. p. 2 v obci Trnová

V sekci Záchrana památky mohou lidé hlasovat pro roubenou chalupu. Dům byl od roku 1936 nevyužívaný a procházel opravdu jen minimální údržbou. Osud jedinečné chaloupky nebyl lhostejný obci, která se jí rozhodla zachránit.

„Při obnově byly zvoleny tradiční řemeslné techniky. V loňském roce bylo dokončeno zajištění zděných částí stavby a přistoupilo se k obnově dřevěných konstrukcí. Rovněž byly obnoveny cenné truhlářské detaily a dochovaná výbava interiéru. Dům by měl být prezentován ve stavu daném posledními úpravami z doby kolem roku 1900. Jádro roubeného selského stavení, pocházející z doby kolem roku 1670, je jedním z mála dochovaných příkladů typické venkovské architektury plzeňského regionu,“ popisuje NPÚ.

Zrekonstruované stavení by se mělo stát kulturním centrem obce a poskytnout i prostor pro činnost místních spolků. Roubený interiér bude sloužit jako dobová ukázka bydlení a pro oživení lidových tradic, k čemuž budou využity i předměty z původní domácnosti majitelů statku.

Podrobné informace o soutěži a nominovaných objektech včetně fotografické dokumentace jsou publikované na webu NPÚ. Vítězové v soutěži Patrimonium pro futuro za letošní rok budou vyhlášeni v listopadu, a to v Praze na slavnostním galavečeru.

Ohodnoť článek

Štítky památky, soutěž, vodní hamr, roubenka, freska, NPÚ, Národní památkový ústav, zámek, Horažďovice, Plzeňský kraj, Dobřív, interiér, Patrimonium pro futuro, památková péče, František Frýda, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barokní freska, obnovený vodní hamr nebo zachráněná roubenka. Hlasujte v soutěži pro svého favorita  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.