Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Západ Čech zasáhly silné bouřky, večer se opět vrátí s ještě větší silou

Velmi silné bouřky s nárazy větru až okolo 90 kilometrů v hodině se prohnaly Plzeňským krajem. Na mnoha místech je doprovázel přívalový déšť a kroupy. Výstraha meteorologů však platí i pro noc z úterý na středu, kdy se bude situace opakovat. Napilno měli i hasiči, kteří řešili několik případů spojených s odstraňováním následků bouře.

Tachovsko, Klatovsko nebo Plzeň. To jsou místa, kam  vyjížděli hasiči odstraňovat popapadné stromy. Velmi silné bouřky zasáhly Plzeňský, Jihočeský a Středočeský kraj. Výstraha meteorologů platí i pro dnešní podvečer, respektive od 18 hodin do páté hodiny ráno.

„Nad střední Evropou a potažmo i nad naším územím se bude vlnit frontální rozhraní mezi teplým vzduchem na východě a chladným na západě. Večer a v noci na zítra přejdou přes naše území bouřky, které budou doprovázeny přívalovými srážkami s lokálními úhrny kolem 50 milimentrů, kroupami a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. Výskyt velmi silných bouřek, které mohou působit škody,  je pravděpodobnější v Čechách než na Moravě a ve Slezsku," uvádějí meteorologové. 

V oblastech s velmi silnými bouřkami očekávají meteorolové prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků. Výraznější odtoková situace nastane při intenzitě srážek 30 milimentrů, které naprší během hodiny a vyšších. Nejvyšší vzestupy a rozvodnění budou na menších tocích a na svažitých terénech, kde hladiny mohou krátkodobě vystoupat na druhý i třetí stupeň povodňové aktivity. 

„Dávejte si tedy pozor na intenzivní odtok vody, který může vést k zatopení sklepů nebo zanesení komunikací. Při velmi silných bouřkách lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Je proto dobré zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ dodal Janek Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay/Wolfgang Zimmel

Štítky počasí, bouřky, předpověď, výstraha, hasiči, meteorolog, čhmú, bouřka, Česko, okres Tachov, Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Plzeň, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, okres Klatovy, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západ Čech zasáhly silné bouřky, večer se opět vrátí s ještě větší silou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.