Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami, naměříme přes 34 stupňů

Vysoký stupeň nebezpečí, tak hovoří aktualizovaná výstraha Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) pro Plzeňský kraj. Varování se týká zejména vysokých teplot a nebezpečí vzniku požárů. Už ve středu naměřila meteostanice v Plzni-Bolevci 31 stupňů Celsia. K ochlazení podle předpovědi dojde nejspíš v úterý, kdy k nám od západu začne přecházet studená fronta. Na maximu je také aktivita klíšťat a současné podmínky nepřejí ani alergikům.

Výstraha před vysokými teplotami je v platnosti až do sobotní půlnoci. „Od soboty se mohou odpoledne ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Ke zmírnění teplot dojde pravděpodobně v úterý po přechodu studené fronty od západu,“ uvádějí meteorologové. Lidem doporučují dodržovat v horku pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

„Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Vhodné je zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ radí odborníci.

Spolu s vysokými teplotami hrozí i zvýšené riziko vzniku požárů. Nikdo by rozhodně neměl v přírodě rozdělávat oheň nebo odhazovat cigaretové nedopalky. To samé platí pro vypalování trávy.

Klíšťata jsou velmi aktivní

Kromě vysokých teplot nás momentálně ohrožují také klíšťata, jejichž aktivita je na stupni čtyři, což představuje vysoké riziko. V tomto případě odborníci doporučují použití repelentu. Klíšťata se nachází všude, v městských parcích, u vody nebo v lese. Úplně se jim vyhnout zřejmě nedokážeme. Pokud byste však vyrazili do přírody, je nutné se po návratu domů pořádně prohlédnout a případná klíšťata co nejrychleji odstranit. ZDE se dočtete nejlepší postup, jak se klíštěte zbavit.

Kromě těchto parazitů ohrožují alergiky stále pyly. Některé rostliny už pomalu odkvétají, jiné jsou momentálně v plném rozpuku.

„Akáty jsou rozkvetlé a šeříky začínají pozvolna odkvétat. Senoseč probíhá na většině území, naplno kvete bez černý, svída krvavá, růže šípková, kopretiny a jetel. Dozrávají jahody a začínají dozrávat i rané odrůdy třeští. Na více než 80 procentech území je míra ohrožení pylem vysoká,“ říká Martina Součková z ČHMÚ.

I zde by měli alergici a zejména děti omezit venkovní aktivity na minimum. Při cestě autem je vhodně pravidelně měnit filtr v klimatizaci a necestovat s otevřenými okny. Vhodné je také nosit sluneční brýle, doma moc nevětrat a po příchodu domů se jít převléct.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Gerd Altmann

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, výstraha, vysoké teploty, Český hydrometeorologický ústav, klíště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami, naměříme přes 34 stupňů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.