Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Největší plzeňské taneční studio se obává, že nebude mít v září dost klientů

Největší plzeňské taneční studio FITDANCEART, jímž projde v běžných letech až 700 klientů za rok, se v době pandemie z donucení přeorientovalo na občasné on-line kurzy a lekce. Otevření od konce května mu zatím příliš nepomohlo, protože na léto se zájemci moc nehlásí. Studio, v němž pracuje kolem 30 lektorů, netuší, jak se zachovají lidé v září. Zda nezlenivěli nebo se budou bát nebo už jim tanec a cvičení po téměř ročním uzavření sálů nebude chybět.

„Regulérní taneční on-line lekce byly nesmysl. To se k tanci nehodí, patří k němu společnost. Učení tanečních kroků on-line, to je opravdu jenom na chvilku, to říkají i profesoři z tanečních škol. Tohle zavření bylo dlouhé a bylo vidět, že ani těm nadšencům už se moc nechtělo," postěžovala spolumajitelka Zuzana Kellner.

Studio za občasné on-line lekce, které poskytovali lektoři z dobré vůle, nechtělo platby, ale lidé ho mohli podpořit příspěvky. Chtěli být ale stále v kontaktu s klienty, které udržovali při vědomí, že se pořád učí a mají nějaký režim. „V době uzavření se náklady stáhly na minimum, ale kompenzace nestačily. Snažili jsme se ho uspat, ale udržet. Dělali jsme vše, co šlo," řekla Kellner.

Studio znovu otevřelo po 160 dnech 24. května. „Takže nás vypustili do doby, kdy klienti říkají, že už to nechají napotom, že teď v létě nechtějí. Není to tak, že by se k nám nahrnuli a že by tu v létě bylo víc lidí než standardně," uvedla spolumajitelka. Situace na podzim bude po 1,5 roce od počátku pandemie úplně jiná a studia nedokážou odhadnout, zda se klienti nebudou bát, jestli se budou chtít zavazovat placením kurzovného a některým bude třeba sezonu trvat, než se opět "socializují".

„Strašně lidí, když to řeknu nehezky, zlenivělo. Nebo toho měli doopravdy tolik, že jsou i psychicky vyčerpaní a nemají teď energii, aby řešili něco dál. Nebo někteří, co už rok nechodí, mohou říct, že už to k životu nepotřebují, protože ztratili kontakt s lidmi i lektorem," uvažuje lektorka. Řada klientů je ale nadšená, že je opět mezi lidmi.

„Podle průzkumů třeba České komory fitness je teď brzy se ptát, jestli studia přežijí," uvedla Kellner. "Zuby nehty" se udržela, moc jich nepadlo, ale teď už potřebují peníze. „Ještě pořád učíme lekce, které nám lidé zaplatili loni na jaře. My jsme jim to vrátili, oni z těch peněz zaplatili podzim a ten my teď doučujeme. Nové peníze, které by nám pokryly další měsíce, nepřitékají a měly by být až v září. V létě teď z té malé účasti žádný zisk není," uvedla. Do roku 2019 zájem trvale rostl, ale už loňský podzim byl vinou pandemie o hodně slabší.

FITDANCEART funguje od roku 2013, vyučuje šest let ve čtyřech sálech v centru Plzně. „Máme lekce od dětí po dospěláky včetně seniorů. Jsme nejvíc zaměřeni na amatéry, máme jen pár soutěžních stylů," říká Kellner. Kromě klasických a moderních tanců, baletu nabízí i jógu a pilates. Kohokoli z ulice se snažíme rozhýbat a od základů mu předat tanec, dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Galerie Ladislava Sutnara / Alex Dym

Štítky taneční studio, FITDANCEART, pandemie, koronavirus, opatření, fitness, tanec, léto, Česká komora, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší plzeňské taneční studio se obává, že nebude mít v září dost klientů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.