Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Technika pomáhá, dron odhalil v hnízdě čápa černého mládě s velkým hendikepem

Obrovským pomocníkem při kroužkování ptáků na hnízdech v korunách vysokých stromů se v posledních letech staly drony. Díky jednomu takovému průzkumnému letu se teď podařilo zjistit, že na hnízdě čápa černého v lokalitě nedaleko Staňkova na Domažlicku je jedno mládě s velkým hendikepem a zraněním, které by bez pomoci člověka zahynulo.

„Přístup na toto hnízdo čápa černého je značně komplikovaný, a tak jsme kontrolu a kroužkování mláďat pečlivě zvažovali. Navíc fotografie z dronu nám ukázaly, že jedno ze čtyř mláďat na hnízdě má evidentně nějaký zdravotní problém. Kontrola hnízda byla nakonec i nezbytně nutná,“ vysvětlil důvody riskantní operace šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Přímo pod hnízdo čápů se vyšplhal lezec Jiří Segeč a vzápětí zjistil, že jedno z mláďat bude třeba sundat. „Nejmenší čápě na hnízdě mělo totiž viditelně poškozené nebo poraněné pravé křídlo a bok. Jak a kdy k úrazu došlo, jsme bohužel nezjistili, ale už podle přiložených fotografií je patrné, že konec pravého křídla je dlouhodobě ochrnutý, nateklý a bez nejdůležitějších letek a peří. Navíc mládě v důsledku tohoto zdravotního problému je výrazně slabší s poraněním i na pravém boku a pánevní končetině,“ konstatoval Makoň.

Každopádně když už byl kolega Jiří Segeč nahoře u hnízda, operativně okroužkoval zbývající tři mláďata a provedl kontrolu hnízda. Nejmenší mládě se podrobilo vyšetření na veterinární klinice v Plzni a teď ho čeká léčba. Do volné přírody se asi nevrátí.

Přísná pravila pro používání dronu

Pro používání dronu při průzkumu hnízd platí ovšem přísná pravidla. „Použití dronu ve špatný okamžik pak totiž může být zejména u ptáků velice snadno i rušivým faktorem a nebezpečnou záležitostí. Proto i my máme k používání dronu jasně stanovená pravidla a podmínky limitované výjimkou z příslušné legislativy, zejména té na ochranu zvláště chráněných druhů živočichů,“ dodal Karel Makoň. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky kroužkování čápů, dron, zraněný čáp, kontrola hnízd, DESOP, Karel Makoň, hnízdo, okres Domažlice, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technika pomáhá, dron odhalil v hnízdě čápa černého mládě s velkým hendikepem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.