Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Epidemická situace v kraji je stabilní, za týden přibývá kolem stovky nakažených

Uplynulé týdny ukazují, že krajská bilance nově nakažených je nejnižší od přelomu loňského srpna a září. Za posledních sedm dní přibylo v Plzeňském kraji 119 případů nákazy koronavirem, nejvíce nakažených je momentálně na Klatovsku. Podle ředitele Krajské hygienické stanice (KHS) Michala Bartoše jsou denní přírůstky v řádu desítek.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 357 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 132 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici na Klatovsku (108), následuje Plzeň (81), Rokycansko (59), Domažlicko (36), severní Plzeňsko (28), jižní Plzeňsko (26) a Tachovsko (19).

V posledním týdnu se počet denních přírůstků pohyboval od pěti do 28 nových případů. Za sedm dní přibylo v kraji 20 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Největší podíl nově nakažených je v okrese Klatovy, kde za sedm dní přibylo celkem 48 nákaz. Oproti minulému týdnu se situace ještě zhoršila. Klatovsko patří spolu se sousedním jihočeským Prachatickem a okresem Český Krumlov k nejvíce zasaženým v Česku. Naopak nejlepší je situace v Plzeňském kraji je na Tachovsku, kde měli za uplynulý týden jen dva nově nakažené.

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji obnovily plný provoz. Krizový štáb rozhodl na základě doporučení krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše o centralizaci covid pozitivních pacientů do FN Plzeň. K dnešnímu dni je v celém kraji hospitalizováno šest pacientů, z toho dva jsou na lůžkách intenzivní péče. Za celou dobu epidemie bylo hospitalizováno v kraji celkem 8 284 pacientů, zemřelo jich 1770,“ uvedla krajská mluvčí Eva Mertlová.

Krizový štáb kraje se znovu sejde až v září

Na svém dnešním jednání krizový štáb vyhodnotil epidemickou situaci v kraji jako stabilní. Pokud nedojde k závažnému zhoršení situace, bude další jednání až po prázdninách.

V krajských očkovacích centrech je aplikována vakcína Comirnaty (Pfizer). V tomto týdnu obdržel Plzeňský kraj dodávku 31 590. Vyočkováno v celém kraji je k dnešnímu dni 341 444 dávek. Druhou dávkou ukončené očkování má 109 099 osob, tedy téměř 23 procent obyvatel.

„Do té doby ale máme jasné úkoly, aby se neopakovala situace z loňského roku. Prioritou je, co možná nejvíce očkovat a připravit podmínky a kapacity pro testování dětí, které se budou vracet po prázdninách do škol. Poděkovala jsem všem členům krizového štábu za jejich skvělou práci. Díky tomu je situace v našem kraji jedna z nejlepších,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Epidemická situace v kraji podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše vykazuje i nadále pozitivní trend ve vývoji počtu nových onemocnění covid-19. Denní přírůstky v současné době jsou v jednotkách až desítkách, v březnu šlo o stovky i tisíce.

Lze očekávat vzhledem k rozvolnění, cestování a plnému provozu škol a školských zařízení, vyšší výskyt onemocnění a případných mutací viru. Plzeňský kraj s ohledem na zvýšená rizika výskytu mutací realizuje při testování sekvenování vzorků ve dvou laboratořích, uvedl Bartoš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, krizový štáb, Plzeň, pacient, okres Tachov, okres Rokycany, Jan Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemická situace v kraji je stabilní, za týden přibývá kolem stovky nakažených  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.