Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výroba replik Plzeňské madony znovu ožívá, nově vznikla sběratelská edice 30 sošek z porcelánu

Tři desítky porcelánových, čistě bílých neglazovaných replik Plzeňské madony vznikaly i s využitím moderních technologií, jako je například 3D tisk. Sochy nechala zhotovit Západočeská galerie v Plzni, která na přelomu května a června uspořádala výstavu Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh. Unikátní příležitost, podívat se Plzeňské madoně zpříma do očí, si nenechaly ujít tisíce lidí. Akce se tak řadí mezi nejúspěšnější počiny galerie za poslední roky.

Tradice vytváření replik této slavné sochy trvá již od 15. století a nyní a ni galerie navázala. Sádrové modely třiceti kusů 26 centimetrů vysokých madon vytvořil akademický sochař František Bálek. Využil na to moderní postupy, kdy pracoval s 3D scanem a 3D tiskem. Zmenšený sádrový model poté putoval do porcelánky v Duchcově, kde modelář  Miroslav Mráček vyrobil formy, do kterých se odlévaly jednotlivé části sošek.

„Po vyjmutí z forem sestavily retušérky každou sošku z 12 dílů a pak retušovaly spoje. Po vyschnutí byly sošky vypáleny při teplotě 1 310 °C,“ upřesňuje mluvčí galerie Gabriela Darebná, která celý tento počin iniciovala.

Samotný originál opukové sochy prošel během kompletní rekonstrukce katedrály také rukama restaurátorů. Díky tomu na pár dní opustila madona své místo na oltáři. Stalo se tak poprvé od druhé světové války, kdy byla madona uschována před bombardováním v klášteře v Plasích. Na výstavě "Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh" se ji mohli lidé poprvé přímo zahledět do očí. Přípravy trvaly sedm let a krátce po zahájení zasáhla akci pandemie koronaviru. I tak výstava patří k nejúspěšnějších a za necelé dva měsíce ji navštívilo 5 626 lidí, z toho 3 860 přišlo během 11 dnů, kdy byla právě k vidění slavná Plzeňská madona.

„V případě Madony plzeňské se její duchovní význam nedal přehlédnout. Její krása a čistá mateřská láska přinášející na svět Boží přítomnost v mnohých návštěvnících výstavy vyvolávala silné emoce a některé dojímala až k slzám. Hlavním důvodem vytváření replik madony bylo šíření její mimořádné duchovní síly a krásy prostřednictvím jejích zpodobení,“ vysvětluje Darebná.

Socha Plzeňské madony byla objednána pro mariánský oltář kostela sv. Bartoloměje, umístěný pravděpodobně před chórem kostela. V 17. století byl mariánský oltář přesunut z původního umístění do levé části chóru a v 18. století byla Madona přenesena na nový, pozdně barokní hlavní oltář. V roce 1883 byl tento oltář nahrazen novogotickým oltářem Josefa Mockera, na kterém je socha umístěna dodnes. Jak byla původně vysoká, se dnes neví, nedochoval se celek koruny. Nyní měří 125,5 centimetru a váží 127 kilogramů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Plzeňská madona, katedrála sv. Bartoloměje, historie, biskupství, výstava, repliky, Západočeská galerie, soška, galerie, Západočeská galerie v Plzni, František Bálek, druhá světová válka, pandemie covidu-19, Josef Mocker, Duchcov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výroba replik Plzeňské madony znovu ožívá, nově vznikla sběratelská edice 30 sošek z porcelánu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.