Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňané na demonstraci dali vládě čočku a vzkazují: Chceme změnu

Zhruba v padesátce obcí po celé republice se dnes sešly stovky lidí a připojily se k protestům proti krokům současné vlády. Ve stínu katedrály na náměstí v Plzni se shromáždilo odhadem 150 lidí, kteří dávali jasně najevo, co si o současné situaci myslí. S proslovem zde vystoupil předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll či Hayato Okamura. Celou manifestaci zakončilo symbolické házení čočky do řeky.

Lidé napříč republikou dnes opět demonstrovali za odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a jmenování nového nejvyššího státního zástupce až novou vládou. Akci v Plzni pořádalo místní hnutí ProHnutí ve spolupráci s Milionem chvilek pro demokracii.

„Problém této země není to, že nějaký politik lže nebo občas podvádí. Problémem je, že dochází k obrovské akumulaci moci v rukou jednoho člověka, který je zároveň premiérem. Jestliže vznikne takovýto mocenský monopol posílený výhodným spojenectvím premiéra a prezidenta, tak dochází k plíživé změně politického uspořádání a změně pravidel hry,“ upozornil pedagog Pavel Hošek.

Hayato Okamura

„Zpovzdálí pozorujeme, co se děje v Bělorusku i na jiných místech, kde lidé těžce a až do krve zápasí pro nás samozřejmá práva a svobody. My, určitého věku, si dobře uvědomujeme, jak to tady za komunistického režimu vypadalo a chci mladým říct, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a musíme o ně usilovat a kultivovat je,“ řekl na manifestaci Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Taktéž uvedl, že věří v kompromis a dohodu mezi demokratickými koaličními uskupeními. Zároveň si neodpustil drobné rýpnutí do SPD, jehož tváří je jeho bratr Tomio Okamura.

„Věřím, že se podaří vytvořit kompromisem širokou koaliční demokratickou vládu a podaří se úplně odstavit populisty z Babišova ANO i extrémisty z SPD a z komunistické strany. Není vyhráno a je to jen tak tak,“ říkal za potlesku asi zhruba 150 účastníků manifestace.

Demonstraci si nenechala ujít ani Dominika Hilpertová, kterou velmi mrzí, že se na podobných akcích setkává čím dál méně a méně lidí.  

„Demonstrace jsou hrozně vyčerpávající a věřím, že jsou z toho všichni už unavení. Každý den slyšíme zprávy, nad kterými kroutíme hlavou a vy potřebujete si odpočinout a vzít si volno. Jenže mně to nedá a jezdím každý týden do Plzně, do Stříbra nebo do Prahy, protože mám pocit, že naděje a víra umírá poslední,“ uvedla Hilpertová.

Po sérii proslovů se vydal dav na krátkou procházku městem směrem k řece Radbuze. Po cestě se ozývala hesla jako „My chceme změnu!“ nebo „Máme toho dost!“. Vše pak vyvrcholilo symbolickým házením čočky s pokřikem „Dáme vládě čočku!“

„Už je to opravdu hodně dlouho, co se snažíme bojovat za demokracii a upozorňovat na to, co je špatně. Doufám, že teď v cílové rovince neustaneme a na podzim to otočíme dobrým směrem. Právě dnes se tato demonstrace koná na více než 50 místech v republice,“ uvedl ve svém proslovu Benjamin Roll, současný předseda Milionu chvilek pro demokracii.

Zároveň vyzval, aby každý šel k volbám a upozornil, že v neděli 20. června odstartuje v Praze na Václavském náměstí Kontaktní kampaň Milionu chvilek. „To, co tam zazní, bude jedinečné," dodal.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky demonstrace, Plzeň, protest, Milion chvilek pro demokracii, ProHnutí, Marie Benešová, Andrej Babiš, vláda, čočka jedlá, Milion Chvilek, Hayato Okamura, Benjamin Roll, demokracie, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané na demonstraci dali vládě čočku a vzkazují: Chceme změnu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.