Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Festival kutilů už klepe na dveře, hlavním lákadlem je obří křeččí kolo

Festival vynálezců, inovátorů a tvůrců se podruhé vrací do Plzně. Během víkendu se může veřejnosti seznámit s nápaditými výrobky regionálních kutilů. Vše si budou moci dokonce osahat a vyzkoušet. Zájemcům truhláři ukážou, jak pracovat se dřevem i se dozví vše o 3D tisku nebo keramice. Třešničkou na dortu je podle organizátorů obrovské oheň šlehající křeččí kolo.

Festival Maker Faire má kořeny v daleké Americe, kde také před 15 lety vznikl. Postupem času se rozšířil do celého světa a také k nám do Česka. Poprvé se akce uskutečnila v Praze, kam zavítalo zhruba 10 tisíc návštěvníků. V Plzni se poprvé uskutečnil v roce 2019 a sklidil velký úspěch. Z drtivé většiny se opírá o lokální tvůrce.

„Máme také instalace, které vozíme s sebou. Příkladem je velké křeččí kolo, ve kterém lze chodit a po stisknutí tlačítka z něj šlehají plameny. Je to takový náš hlavní tahák, mohou v něm chodit dva lidé,“ říká úvodem organizátor Vojtěch Kolařík.

Na Maker Faire nebude samozřejmě ohnivá show tak dramatická, zdroj: Manster Ville


Za celou dobu navštívily festival v celé republice tisíce lidí a organizátoři se seznámili se stovkami tvůrců. „Někteří stále přemýšlí, zda je festival pro ně to pravé Je to pro nás velká výzva. Tvořit si pro sebe v garáži je sice bezvadné, ale když mají chuť to sdílet s ostatními, tak se mohou dostat k novým projektům a posunout své hobby dál a třeba si tím přivydělávat,“ vysvětluje Kolařík.

Jedním z těch, kteří se díky festivalu prezentovali poprvé byl i Jiří Praus. Svou tvorbu sice předtím sdílel na sociálních sítích, veřejně ale nikdy nevystavoval. Dnes má nadšenec do elektroniky objednávky až z Ameriky. Pro obživu to nedělá, zkrátka ho to baví a občas něco na zakázku vyrobí.

„Znám jsem především svou tvorbou originálních interaktivních hraček z mosazi. Takový top je nevadnoucí květina, kterou jsem dva roky zpátky poprvé představoval. Časem jsem se nechal přemluvit a začal je v menším měřítku vyrábět. Rád bych tady o víkendu představil různé jejich variace, interaktivní modifikace, celý proces výroby a své inovace, které jsem do toho vložil,“ vysvětluje Praus.

Mechanický tulipán reaguje na pohlazení, mění barvy a nikdy neuvadne. Zdroj: Jiří Praus


„Nechci z toho mít sériovou výrobu, je to stále ruční zakázková práce. Muži se obrací, že by do květiny rádi vložili prsten a požádali přítelkyni o ruku nebo mám zákazníka z Ameriky, který chtěl do své restaurace 20 květin a servíruje v nich pralinky. Je to zajímavé spojení,“ doplňuje s úsměvem výrobce.

Tři desítky vystavovatelů a nespočet nápadů

Organizátorům se na akci přihlásilo 30 vystavujících. Mezi nimi najdete například známé Centrum robotiky a svůj stánek zde bude mít i Techmania. Slovo dostanou tvůrci jako je Zuzana Vávrová, která se věnuje šití, Pavel Šrámek, jenž představí, jak si složit motokolo a jak zdobit sklo vysvětlí Alžběta Vachelová. Je toho ale mnohem víc. Celý seznam vystavovatelů naleznete ZDE.

Program se bude odehrávat v autobusové hale DEPO 2015 a také na nádvoří, kde bude většina workshopů. Vstupné je zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Maker Fair

Štítky festival, DEPO 2015, Plzeň, kutilové, výroba, řemeslo, dřevo, 3d tisk, inovace, Amerika, květiny, Česko, Praha, Pavel Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival kutilů už klepe na dveře, hlavním lákadlem je obří křeččí kolo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.