Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Univerzita podpoří péči o duševní zdraví dětí a dospívajících

Řada rodin se obrací na poradny s problémy, které u nich vyvolala koronavirová krize. Na regionálních pracovištích už jsou na hranici svých kapacit. Pomocnou ruku chce proto nabídnout Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), která si klade za cíl zlepšit duševní zdraví a pohodu dětí prostřednictvím poradenských služeb a preventivních vzdělávacích aktivit, a to přímo v prostředí základních, středních a vysokých škol. Na tříletý projekt získala univerzita grand z norských fondů.

„Veškeré aktivity projektu jsou provázané tak, aby vznikl efektivní a funkční systém preventivní podpory duševního zdraví dětí a mladistvých a abychom posílili nabízené služby v plzeňském regionu s důrazem na rozvoj zdravé, nestigmatizující společnosti,“ říká koordinátorka projektu Jana Krunclová z Informačního a poradenského centra (IPC) ZČU.

Regionální služby zaměřené na podporu duševního zdraví dětí a mladistvých a péči o jedince s duševním onemocněním jsou podle Krunclové velmi přetížené. „Rozšířením péče ve školách chceme pomoci dětem a dospívajícím a do budoucna také ulevit psychologickým poradnám,“ vysvětluje Krunclová.  

Jedním z cílů tříletého projektu je také rozšíření konzultačních hodin při ZČU a celkové zefektivnění stávající poradenské a terapeutické služby psychologické poradny. Novinkou budou i nově zavedené metody jako je krizový chat nebo poradenství prostřednictvím emailové komunikace.

 „Učiníme z poradny ještě více nízkoprahové zařízení ve smyslu dostupnosti a anonymity. Studentům a mladistvým také zprostředkujeme svépomocnou skupinu a podpůrnou skupinu vedenou terapeutem,“ popisuje plány koordinátorka,.

Kromě podpory samotných dětí a mladistvých chtějí rozvíjet i ucelené vzdělávání osob pracujících s dětmi a mladistvými s důrazem na prevenci v oblasti duševního zdraví a destigmatizace tématu duševního onemocnění. Právě to vnímají jako klíčové téma a vznikne i online program „Škola se zdravou duší“, jehož cílem bude šířit informace o dané problematice mezi odborníky i laiky.

„Věříme, že pomůžeme destigmatizovat téma duševního onemocnění, čímž přispějeme k včasnému záchytu duševních obtíží u dětí a mladistvých a předejdeme jejich prohlubování a gradaci,“ dodává Jana Krunclová.

Na projektu spolupracuje IPC s  Krajským centrem vzdělávání a jazykovou školou a s neziskovými organizacemi Fokus Praha a Ledovec Plzeň.

Informace o aktivitách budou přístupné na stránkách projektu Bez bariér, kde zájemci najdou i již zmíněný program „Škola se zdravou duší“. Bližší informace o nabízených službách bude možné získat také v rámci psychologické poradny IPC na webu Studentské otazníky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay/ Free-Photos

Štítky ZČU, psychologická poradna, duševní zdraví, koronavirus, Západočeská univerzita v Plzni, projekt, koronavirová krize, nemoc, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita podpoří péči o duševní zdraví dětí a dospívajících  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.