Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vymahači dluhů objevili zlatý důl. Byznys modely staví na vymáhání alimentů

, aktualizováno 15. června 2021, 12:50

Jako výhodný byznys s alimenty popisují investigativci portálu investigace.cz praktiky některých exekutorů, kteří se zaměřují na vymáhání dlužného výživného. Příklad z praxe ukázal, že se k rodiči může dostat jen méně než čtvrtina vymožené částky. Zbytek končí na účtu advokáta a exekutora.


Na kauzu jako první upozornil portál investigace.cz.

Pro lepší představu novináři uvedli reálný příklad. Petra Dancová je klientkou projektu VašeVýživné.cz, který slibuje „bezplatnou cestu rodičů ke spravedlnosti“. Provozuje ho Asociace neúplných rodin bratrů Petra a Filipa Sýkory. Ta spolupracuje s rokycanským advokátem Pavlem Truxou a dvěma pražskými exekutory, nechvalně proslulým Jurajem Podkonickým a Zuzanou Sobíškovou. Podle investigace.cz momentálně vymáhají výživné pro čtyři a půl tisíce dětí. 

Pro dceru Petry Dancové vymohl exekutor skoro 32 tisíc korun. Na její účet ale přišlo jenom něco přes 7 tisíc, o zbytek vymožených peněz se podělili vymahači – advokát z nich dostal více než 2 tisíce korun a exekutor přes 22 tisíc korun. V podstatě stejná čísla s korunovými rozdíly stála také ve vyúčtování, jež se týkalo vymáhání výživného pro syna.

Hrozba soudem

Člověk v tísni, na kterého se Petra Dancová obrátila, se pokusil ženě pomoci. Exekutora požádal, aby ženě vyplatil také peníze, které si vzal jako odměnu. „Hrozili jsme, že se jinak obrátíme na soud,“ říká Dancová. Pomohlo to, exekutor Podkonický poslal v březnu 2020 na účet dvakrát něco přes 14 tisíc korun. Od té doby už ale nepřišla ani koruna a proto se rozhodla spolupráci s projektem VašeVýživné.cz ukončit.


Filip Sýkora (vlevo), Petr Sýkora (vpravo) a Dagmar Vogtová (v bílém tričku) Zdroj: vasevyzivne.cz

Podle smlouvy o poskytování právních služeb, kterou podepsala, musí v takovém případě každý klient zaplatit advokátovi nejméně 5 tisíc korun. U Petry Dancové je to vzhledem k vysoké částce vymáhaného výživného něco kolem 16 tisíc korun.

Na celé záležitosti je možná ještě více zarážející, že se matka o firmě s pochybnými praktikami dozvěděla na úřadu práce, kde byl vyvěšený leták. „Rozhodla jsem se do toho vstoupit. Sama od sebe bych se už o vymáhání výživného nezajímala, žila jsem v domnění, že z otce stejně nic nedostanu. Navíc jsem byla pohlcena problémy z aktuálního vztahu,“ řekla redakci investigace.cz Dancová a dodala: „Ale když jsem viděla ten leták na úřadu práce, pomyslela jsem si – to bude seriózní firma, když to mají vyvěšené tady, na úřadě, kde by měli pomáhat lidem v těžké situaci – a řekla jsem si, tak to zkusím, ať nelituji, že jsem neudělala vše pro to, abych peníze vymohla.“

Vogtová: Takový dokument vidím poprvé

Redakce investigace.cz kontaktovala společnost VašeVýživné.cz, kterou založili bratři Petr a Filip Sýkorovi, s žádostí o vyjádření, zda podobně velká provize advokátům a exekutorům patří mezi běžné praktiky. Oba muži jsou známí především jinými podnikatelskými aktivitami, především jako realitní makléři či provozovatelé slevových a jiných portálů. Petr Sýkora je majitel realitní kanceláře Alter Ego, kde jeho bratr Filip působí jako prokura a makléř, Petr byl také společníkem slevových portálů Pepa.cz a Klido.cz.

Pro investigativní novináře nebylo snadné získat vyjádření od Petra Sýkory. Podle investigace.cz zpočátku komunikoval jen e-mailem, chtěl předem poslat „okruh otázek a témat, kterých by se rozhovor týkal“. Po jejich zaslání odpověděl, že se „projektu v posledních dvou letech aktivně již nevěnuje“ a „nejlepší bude spojit se s provozní ředitelkou Dagmar Vogtovou“.

Koordinátorka projektu Dagmar Vogtová podle novinářů při osobní schůzce ochotně vyprávěla o obecných věcech. Jak se ale otázky stávaly konkrétnějšími, její ochota odpovídat klesala. Prozradila ještě, že projekt VašeVýživné.cz momentálně spolupracuje s jediným advokátem, Pavlem Truxou, a se dvěma exekutory, Jurajem Podkonickým a Zuzanou Sobíškovou. 

O tom, zda je v pořádku zaslat matce necelou čtvrtinu vymožených peněz, se už bavit odmítla a chtěla rozhovor ukončit. „Takový dokument vidím poprvé,“ přiznala. „Do konkrétních vyúčtování nemáme vůbec přístup. Jestli chcete řešit vyúčtování, obraťte se na exekutorský úřad nebo přímo na Petra či Filipa Sýkoru.“ 

Když googlujete, na každém něco najdete

Následující den po schůzce s koordinátorkou Vogtovou byl Petr Sýkora ochotný povídat si aspoň po telefonu.

„To, co říkáte, je strašné, s tím úplně souhlasím,“ reaguje ale Sýkora na čísla z vyúčtování Petry Dancové. „Mě to zhruba před rokem a půl rozladilo úplně stejně, když se mi dostal do rukou podobný případ. Exekutor by si mohl umořit celou svou odměnu a teprve pak vyplácet oprávněného. Když něco z vymožených peněz oprávněný dostal, už to je krok dobré vůle a ochoty ze strany exekutora.“

Poté ale Sýkora pokračuje zase v jiném duchu, kdy údajně s exekutory vyjednali, aby z každé vymožené částky od začátku dávali 85 procent rodiči a jen 15 procent si nechávali pro sebe. „Aby nedocházelo k tomu, že se první sanuje exekutor a teprve potom maminka,“ říká. Dohoda podle něj platí pro nově zahájené exekuce. „Umí počítat,“ vysvětluje vůli exekutorů, proč byli ochotni takto jednat. „Když s námi chtějí mít dobré vztahy, musí umět ustoupit ve prospěch oprávněných.“

Vysvětlení má také pro to, proč jeho společnost spolupracuje s kontroverzním exekutorem Jurajem Podkonickým, který je spojen s různými kauzami. „Je to velký a dobře vybavený úřad. S menšími úřady jsme také jednali, ale brzy jsme zjistili, že nejsou tak schopní, agilní. Přišel jsem z jiného prostředí, budoval jsem předtím e-shopy, nereflektoval jsem, kdo z exekutorů má jakou pověst. Možná, že se děly nepřijatelné věci, ale když googlujete, na každém něco najdete,“ dodal.

Náhradní výživné podmíněné exekucí nebo soudem

To, že se vyplatí ustoupit ve prospěch oprávněných, nejspíš exekutoři brzy potvrdí. Od července začne platit zákon o náhradním výživném a podmínkou poskytnutí náhradního výživného bude podle předlohy to, že rodič - samoživitel už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci nebo soudně. O státní alimenty by žádal krajský úřad práce a ten by vyplácel měsíčně soudem stanovenou částku. Úřady práce by podle ministryně práce a sociálních věcí kvůli nové agendě měly posílit zhruba o 150 lidí.

Úřady práce budou na nezaopatřené dítě vyplácet maximálně 3000 korun měsíčně, a to nejvýše dva roky. Státní pokladnu to bude stát zhruba miliardu korun ročně. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že náhradní výživné se týká odhadem 24 tisíc dětí. Přesnější počet by měla přinést evidence, s níž zákon počítá. Zmíněná částka byla podle ministryně zvolena kvůli tomu, že výživné se pohybuje nejčastěji mezi 2500 až 2900 korun měsíčně. Minimální výživné by mělo do budoucna činit tisíc korun. Maláčová také na přelomu roku připustila, že zákon o náhradním výživném neřeší nízkou vymahatelnost dlužného výživného.

Příjemce náhradního výživného má každé čtyři měsíce dokládat, že má na pomoc státu dál nárok a partner či partnerka mu na děti neplatí. Případné přeplatky by bylo nutné vrátit. Dvouletá lhůta výplaty náhradního výživného byla podle ministryně zvolena jako zkušební.

Ročně by úřady vyplatily na náhradním výživném 881 až 891 milionů korun. Vymoci zpět by se mohla asi desetina této sumy vzhledem k tomu, že řada neplatičů je bez příjmů. Administrativní náklady by v prvním roce činily přes 115 milionů korun, v dalších letech by byly o deset milionů nižší.

A právě projekt VašeVýživné.cz už nyní cílí na zoufalé rodiče. Na stránkách projektu ve výrazné žluté lince nahoře stojí: „Náhradní výživné za neplatiče hradí stát. Pokud nemáte zahájenou exekuci, registrujte se!“


Reakce VašeVýživné.cz na původní článek na webu Investigace.cz

(vyjádření ponechává redakce v kompletní rozsahu)

Rádi bychom se vyjádřili k článku na webu investigace.cz řešící téma exekucí na výživné. Vítáme, že se nad tématem zahájil širší dialog. Větší povědomí o tématu může přinést nový pohled na problematiku.

Jedná se o téma, které je velmi citlivé pro všechny zúčastněné. Zejména však pro dítě. Pouze necelých 10 % samoživitelů, kteří se na nás obrátí, zahájí exekuci. Zbylým 90 % samoživitelů dokážeme pomoci jinými způsoby, mnohdy pouhým vyslechnutím jejich příběhu a vyjádřením psychické podpory, mediací či poskytnutím odborné psychologické pomoci. Exekuce jako taková je řešení, které je vhodné za předpokladu, že všechny ostatní způsoby dohody selžou.

V minulosti mohlo docházet k případům, kterým se článek věnuje. Jsme si vědomi, že poměr z vymožených peněz, které se dělily mezi exekutora na jedné straně
a samoživitele s advokátem na straně druhé, nebyl v minulosti vhodně nastaven. Proto jsme již začátkem roku 2020 zajistili po jednání s exekutorskými úřady změnu poměru vymožených peněz ve prospěch oprávněného. U řady z již dříve zahájených exekucí navíc došlo k přerozdělení již vymožených financí ve prospěch oprávněného.

Poměr při rozdělení vymožených peněz

Aktuální poměr pro přerozdělení z vymožených peněz je 85:15 ve prospěch oprávněného. Typické dlužné výživné v roce 2021 se pohybuje kolem 39 000 Kč. Případ přerozdělení peněz by tedy vypadal následovně:

exekutor vymůže částku 39 000 Kč, která je rozdělena v poměru 85:15 ve prospěch oprávněného, tj. 33150 Kč obdrží oprávněný (samoživitel) a 5 850 Kč dostane exekutor na úhradu hotových výdajů a odměny na základě exekučního řádu,

z částky 33 150 Kč, která připadne oprávněnému je potom vyplácen advokát, jehož průměrná odměna je přibližně 2 250 Kč,

po odečtení odměny advokáta tedy oprávněnému zbyde 30 900 Kč z vymožených 39 000 Kč, tj. 79,23 %,

jelikož však ještě nebyl vymožen celý dluh 39 000 Kč (samoživitel dostal zatím pouze 30 900 Kč), exekuce nadále běží v poměru 85:15 až do výše plného vymožení celé dlužné částky 39 000 Kč.

Diskusi nad tématem vítáme hlavně z toho důvodu, že ne všechny exekutorské úřady vymáhají výživné podle výše uvedeného schématu. Proto oceňujeme zahájení debaty i s ohledem na možnou budoucí legislativní změnu výpočtu přerozdělení vymožených peněz ve prospěch oprávněných.

Úspěšnost vymáhání v roce 2020

Je vhodné problematiku rovněž hodnotit v kontextu celého roku. V roce 2020 samoživitelé obdrželi z běžících exekucí zahájených skrze asistenční program vaševýživné.cz částku 87,1 milionů Kč. Odměna advokáta a exekutora ve stejném období činila 13,1 mil. Kč.

Údajná 16 000 Kč částka za odstoupení od smlouvy a advokátem

V článku je dále zmíněna částka 5000 Kč, kterou by samoživitel měl zaplatit při vypovězení smlouvy o poskytování právních služeb. Článek dokonce zmiňuje vyšší částku až 16 000 Kč, kterou by samoživitelka paní Dancová měla zaplatit, jelikož její dlužné výživné za několik let je zcela výjimečné svoji výší. Žádnou výše zmíněnou částku však smlouvy se spolupracující advokátní kanceláří neobsahují. S advokátní kanceláří AK Truxa samoživitelé uzavírají smlouvu o bezplatném právním zastoupení od roku 2017 a nikdy ve smlouvách o bezplatném právním zastoupení nebyla uvedena minimální částka 5000 Kč při vypovězení smlouvy o bezplatném právním zastoupení.

Právem každého samoživitele nebo jeho zákonného zástupce je od smlouvy odstoupit, byť by se jednalo o smlouvu o bezplatném právním zastoupení. Pro takový případ však samoživitel na základě smlouvy ztrácí právo na bezplatné právní zastoupení v exekučním řízení v rámci programu vaševýživné.cz. Proto klient při předčasném ukončení právního zastoupení uhradí advokátovi odměnu a náklady dosavadního právního zastupování jako při běžném zastupování podle vyhlášky o advokátním tarifu, což je ve smlouvě výslovně sjednáno. Výše takové částky je dána počtem úkonů právní služby a tarifní odměnou za úkon.

To však neznamená, že si advokát automaticky účtuje částku, na kterou má u pohledávek převyšujících 50 000 Kč (příklad paní Dancové) zákonný nárok. Případů, kdy se klient rozhodne ukončit plnou moc a smlouvu s advokátem řešící právní zastoupení u exekuce na výživné v programu vaševýživné.cz, jsou ročně jednotky. Spolupracující advokáti ke všem podobným případům přistupují citlivě. Jinými slovy, neúčtovali by si částku 16 000 Kč ani jinou obdobně vysokou částku podle advokátního tarifu, která je v článku od paní Čápové zmíněna. Tato částka je pak zcela výjimečná a vyplývá pouze z neobvykle vysoké částky dluhu na výživném za několik let a pro dvě děti.

Částka 16 000 Kč použitá ve článku pak nezazněla z úst a není obsahem žádné listiny žádného subjektu podílejícího se na programu vaševýživné.cz. V rámci tohoto programu ani není známo, že by paní Dancová o ukončení právního zastupování požádala.

Spolupracující advokáti s ohledem na složitou situaci samoživitelů u těchto několika málo případů ročně navrhují k zaplacení vždy pouze poměrnou až symbolickou částku z nároku, který jim jinak podle smlouvy a advokátního tarifu přísluší.

Dlužné vs. běžné výživné

Článek se rovněž zmiňuje o tématu exekucí na dlužné a běžné výživné. Z naší více jak 5leté zkušenosti vyplývá, že povinní, tj. ti kteří mají vyživovací povinnost na dítě
a kteří ji neplní, zpravidla po vymožení původního dluhu přestávají platit tzv. běžné výživné, jinými slovy začne narůstat nový dluh díky neplacení výživného v probíhajícím měsíci a v měsících následujících. Proto pokud klient projeví zájem o exekuci na běžné výživné, tj. objektivně se obává budoucí platební morálky druhého rodiče, je exekuce zahájena rovněž na běžné výživné.

Advokát neboli náklady právního zastoupení

Úloha advokáta v celém procesu exekuce má z naší zkušenosti svůj význam. Domnívat se, že práci advokáta v procesu exekuce na výživném lze zjednodušit na pouhé formulářové vyhotovení návrhu na nařízení exekuce, je značně nepřesné. Každý případ obnáší převzetí a přípravu právního zastoupení nebo obhajoby obsahující zpravidla 10 různých dokumentů a analýzu příchozích plateb na výživné za poslední 3 roky. Advokát se mimo jiné na výzvu soudního exekutora nebo exekučního soudu vyjadřuje jménem oprávněného k probíhajícímu exekučnímu řízení. Dále se účastní ústního jednání ve věci, zpravidla před soudem. Praxe navíc jednoznačně ukazuje, že povinní se často brání sofistikovaným způsobem, tj. prostřednictvím advokáta. Každý si dovede představit úspěšnost vymáhání, pokud by povinného zastupoval právní zástupce a oprávněného nikoliv.

Na situaci související s advokátem je potřeba rovněž nahlížet v kontextu srovnání se situací, kdy by klient vymáhal výživné sám prostřednictvím svého advokáta. Je zcela běžné, a nikdo by se nad touto skutečností nepozastavil, že advokát si za svoji práci nechá zaplatit předem smluvenou částku. Pokud je vymáhání výživného zahájeno přes vaševýživné.cz, oprávněný neplatí dopředu žádnou platbu a ani v případě neúspěšné exekuce se oprávněný nijak nepodílí na vzniklých nákladech. Nutno podotknout, že úspěšnost vymáhání výživného v exekucích se pohybuje kolem 21 %. Pokud by oprávněný jednostranně chtěl běžící exekuci zrušit, může advokát po oprávněném požadovat úhradu účelně vynaložených nákladů, k čemuž ale v praxi téměř nedochází. Advokát vychází při určení své provize z advokátního tarifu.

Možná řešení

Závěrem bychom chtěli zmínit, že byť exekuce mohou oprávněně vzbuzovat negativní emoce, tak v tuto chvíli neexistuje efektivnější právní nástroj k vymožení dlužné částky na výživném. Nežijeme bohužel v ideálním světě. V tom by žádné dluhy nevznikaly, zejména ne vůči dětem. Vždy se však snažíme mezi rodiči najít smírné řešení. Pokud všechny ostatní způsoby dohody selžou, má rodič samoživitel v zásadě dvě možnosti jak dále postupovat. Buď se smířit se skutečností, že dluh na výživném už nikdy neuvidí nebo zahájit exekuci a pokusit se peníze vymoci tímto způsobem, byť se souvisejícími vícenáklady na exekuci a právní zastoupení, které mohou protáhnout proces vymožení dluhu na výživném, a které jdou k tíži dlužníka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky VašeVýživné.cz, alimenty, výživné, finance, investigace.cz, soudní exekutor, exekuce, peníze, Petr Sýkora, Úřad práce České republiky, Jana Maláčová, ČSSD, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vymahači dluhů objevili zlatý důl. Byznys modely staví na vymáhání alimentů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.