Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hladiny řek v Plzeňském kraji po větších deštích začaly klesat, pršet už má méně

Klesat začaly hladiny řek v Plzeňském kraji, které se v pátek zvedly po tři dny trvajících deštích. Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí v sobotu dopoledne už jen Úhlava na dolním toku v Přešticích. V regionu budou ještě o víkendu občasné přeháňky, které by ale neměly způsobovat problémy.

„Drtivá většina toků už je na poklesech. Jediné, co ještě udržuje zvýšenou úroveň, je dolní tok Úhlavy od profilu Přeštice, kde se ale pokles očekává v nejbližších hodinách," řekl ráno dispečer plzeňského závodu Povodí Vltavy Karel Zelenka. V Přešticích je tak na jediném místě v regionu ještě lehce překročen druhý stupeň povodňové aktivity. První stupně se drží ještě na dolním toku Úslavy, ale hladiny i tam mají klesající trend.

„O víkendu budou srážky, ale určitě ne takové, jaké jsme zaznamenávali v posledních třech dnech, kdy souvisle pršelo," řekl Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Meteorologové očekávají občasný déšť. V neděli má být srážek více, ale ne tak silné.

„Případné srážky, které by se mohly dnes a zítra (v neděli) vyskytnout nad územím regionu, by neměly způsobit žádné výrazné zhoršení situace. Poklesové trendy se jen zpomalí, hladiny se rozkolísají, ale nemyslím si, že by měly úhrny vést k nějakému plošnějšímu zhoršení," dodal Zelenka.

Páteční odpolední kulminace řek v regionu nezpůsobila zásadní problémy. „Od povodňových komisí nemáme žádnou zpětnou vazbu o tom, že by někde došlo k výraznějším škodám na majetku,“ uvedl Zelenka. Třetí stupeň povodňové aktivity byl v pátek na několik hodin těsně atakován na Úslavě v Prádle u Nepomuka na jihu Plzeňska. Tam ale nehrozilo nebezpečí, že by voda zaplavila nějaké obytné objekty. 

Na druhém povodňovém stupni byla také ještě v pátek večer Úslava v Plzni-Koterově, kde vystoupala až na 192 centimetrů, což bylo osm centimetrů od hranice třetího stupně. Na stejném stupni se celý den držela také Klabava v Nové Huti na Rokycansku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová / Richard Beneš

Štítky povodeň, rozvodněná řeka, třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, jižní Plzeňsko, Úslava, Úhlava, Plzeňský kraj, dolní tok, Přeštice, Karel Zelenka, Povodí Vltavy (státní podnik), Josef Cink, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladiny řek v Plzeňském kraji po větších deštích začaly klesat, pršet už má méně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.